Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Manolescu: ”Sunt mai speriat de virusul mediatic, decât de coronavirus”. Mesajul pentru plictisiții de acasă

Nicolae Manolescu virus mediatic coronavirus.jpg

Nicolae Manolescu vorbește despre ”o lipsă a intimității culturale” (Sursa foto: Facebook/Uniunea Scriitorilor din România)
Nicolae Manolescu vorbește despre ”o lipsă a intimității culturale” (Sursa foto: Facebook/Uniunea Scriitorilor din România)

Criticul literar Nicolae Manolescu deplânge la RFI faptul că tot mai mulți oameni își dau cu părerea la televizor în privința coronavirusului, deși nu se pricep la chestiuni medicale. Scriitorul are și un mesaj pentru românii care se plâng că se plictisesc acasă: ”E o lipsă a intimității culturale”.

Nicolae Manolescu regretă că multă lume își dă cu părerea în mod neavizat despre coronavirus: ”Am sperat că introducerea situației de urgență va pune capăt acestui nesfârșit dat cu părerea pe toate media. Tot felul de oameni care se pricep la fel de bine ca și mine țin să ne asigure fie de bănuielile lor, fie de teoriile lor și așa mai departe. Dar uite că nu s-a întâmplat (...). Cum în marea majoritate a cazurilor, e vorba de păreri complet neautorizate, nu e nici o mirare că apar tot felul de fake news, tot felul de previziuni ca pe vremuri cu cutremurele, când apăreau tipi la televizor și ne spuneau că în cutare zi și la cutare oră va fi cutremur și când cutremurul nu avea loc, nimeni nu-i mai chema să-i întrebe de ce și-au dat cu părerea. Eu sunt mai puțin speriat de coronavirus, decât de acest virus mediatic, care pune în dificultate o mulțime de sectoare de activitate”.

Scriitorul are și un mesaj pentru românii care se plâng că se plictisesc stând acasă în aceste zile: ”Asta ne spune că nu au în casă nici o carte, nici un CD de muzică, n-au făcut niciodată nimic pentru ei înșiși acasă, s-au dus la muncă și la băutură și la petrecere și la manele și cu asta-basta. Și acum dacă stau acasă, n-au ce să facă, se uită în jur și nu văd nimic. Asta arată lipsa intimității culturale, să zic așa. Cultura nu-i o chestie abstractă și generală și colectivă, cultura e în primul rând o chestie intimă, personală”.