
Cultură
Pagina de istorie: Bela Bartok, ”magicianul” folclorului european
bela_bartok.jpg

Bela Bartok a venit pe lume într-o familie mixtă. Familia tatălui său făcea parte din mica nobilime maghiară, iar familia mamei sale avea origini germane, maghiare și slovace. Tatăl său era directorul școlii agricole din Sânnicolau Mare, iar mama sa era pasionată de muzică.
Bela Bartok a rămas orfan de tată în 1888. Mama sa și Bela Bartok s-au mutat în Vynohradov, azi în Ucraina, apoi la Bratislava, azi în Slovacia. A susținut primul recital public la vârsta de 11 ani, când a cântat și și prima sa compoziție. Între 1899 și 1903, Bela Bartok a studiat pianul la Academia Regală de Muzică din Budapesta. În anul absolvirii, 1903, a compus prima sa creație majoră: poemul simfonic Kossuth.
Din anul 1907, Bela Bartok a fost numit profesor de pian la Academia Regală de Muzică din Budapesta. În această perioadă, a început să studieze tot mai mult folclorul. A remarcat similitudinile dintre folclorul vechi maghiar și cântece din Asia Centrală. A pus în valoare folclorul românesc. Nu s-a limitat doar să studieze folclorul românesc din Transilvania și Banat, ci a studiat și cântece din Valahia sau Moldova.
În anul 1916, a decis să se convertească de la catolicism la religia unitariană. De altfel, fiul său cel mare, Bela Bartok al III-lea, a devenit președintele Bisericii Unitariene Maghiare. După terminarea Primului Război Mondial, Bela Bartok a continuat să se bucure de prețuire unanimă. În 1924, Societatea Compozitorilor Români a decis să îl omagieze printr-un concert special. Pe scenă, a urcat George Enescu, la vioară, iar la pian a cântat chiar Bela Bartok.
În perioada interbelică, Bela Bartok s-a remarcat drept un adversar al fascismului și nazismului. După ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler, Bela Bartok a refuzat să mai concerteze în Germania nazistă. A reușit să își trimită din țară manuscrisele, apoi, în 1940, a plecat din Ungaria spre Lisabona. De acolo, cu un vapor cu aburi, a plecat spre Statele Unite ale Americii. Acolo, fiul său cel mic, Peter, s-a înrolat în Marina americană și a luptat în războiul din Pacific.
Bela Bartok a continuat să compună în New York, însă s-a îmbolnăvit de leucemie. A murit în anul 1945, însă în urma sa a rămas o operă complexă și apreciată. Printre cele mai cunoscute creații ale sale, interpretate și azi în Statele Unite ale Americii, se numără și transpunerea Dansurilor Populare Românești.
Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie