Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timișoara ar putea să nu fie capitală europeană a culturii în anul 2021

simona_neumann.jpg

Directorul executiv al Asociației Timișoara 2021, Simona Neumann, spune că o decizie ar putea fi luată în luna mai.

Timișoara ar putea să nu fie capitală europeană a culturii în anul 2021. Decalarea cu minimum jumătate de an a programului a fost luată deja în discuție la nivelul Comisiei Europene. Directorul executiv al Asociației Timișoara 2021, Simona Neumann, spune că o decizie ar putea fi luată în luna mai. 

Timișoara ar putea să fie capitală europeană a culturii abia în 2022. Decizia va fi luată, probabil, în câteva săptămâni. Pandemia de coronavirus a pus în așteptare capitalele culturale din 2020. Rijeka și Galway nu-și pot derula, practic, proiectele, iar discuțiile privind decalarea programelor lor au început deja. Directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 Simona Neumann explică. 

La nivelul UE, atât în Comisia Europeană, cât și în Comisia de cultură a Parlamentului European sunt discuții cu privire la o posibilă decalare a începerii capitalelor culturale europene care ar fi trebuit să aibă loc în 2021. Este vorba despre Timișoara, Elefsina și Novi Sad. Deocamdată nu s-a stabilit cu exactitate cu cât se va decala. S-ar putea să fie doar cu o jumătate de an, s-ar putea să fie cu un an. O primă reuniune a avut loc în 8 aprilie, iar următoarea va fi în luna mai. E o discuție, pentru că Rijeka și Galway, capitalele europene ale culturii în 2020, sunt practic în imposibilitatea de a-și derula programul. S-ar putea să se decaleze și perioada anului lor. În funcție de asta vor fi sau nu și celelalte decalate.

Ar ajuta Timișoara o decalare, fie și de jumătate de an? Simona Neumann spune că da. 

În condițiile în care a trebuit să oprim acum pregătirile pentru proiectele de mari dimensiuni, ne-ar ajuta o decalare. Trebuie să ținem cont și de faptul că tot conceptul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021 e bazat pe participarea cetățenilor, pe ieșirea actului artistic și cultural în spații publice și orice restricție de a face lucrul acesta ne împiedică să ne desfășurăm programul așa cum l-am gândit.

În prezent, Asociația Timișoara 2021 încearcă să-și readapteze programul pentru anul 2020. Unele activități vor fi mutate, pe cât posibil, în online. Deocamdată, e imposibil de spus când ar putea avea loc primele evenimente în spații publice. 

Ne străduim să facem cât de mult posibil proiecte care pot fi transferate în mediul online. Cultura și actul artistic au nevoie de spectatori. O mutare în online în totalitate este imposibilă. În online pot fi trecute proiecte care au avut mai mult caracter de promovare a brandului Timișoara 2021. Pot fi mutate online niște conferințe, niște expoziții virtuale sau creații digitale. Destul de puține lucruri pot fi mutate online. Avem un plan B. Este un program mai redus, în condițiile în care vom ieși din izolare la mijlocul anului. Presupunem că unele acțiuni vor putea avea loc.

Înainte de pandemie, Primăria Timișoara a alocat, în bugetul pentru acest an, suma de 21 de milioane de lei pentru proiectul Capitală Europeană a Culturii. În actualele condiții, nu se știe câți bani vor fi virați efectiv în conturile asociației.

Ascultă AICI corespondența de la Timișoara