Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prințul Mihai Dimitrie Sturdza, personalitate marcantă a diasporei românești

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza (86 de ani), istoric și diplomat, descendent al unor familii marcante din istoria României, a încetat din viață la sfârșitul săptămânii trecute, la Paris.

Era strănepotul lui Mihail Sturdza, domnitor al Moldovei (1834-1849) şi descendent al familiei Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru şi primar al Bucureştiului.

Mihai Dimitrie Sturdza s-a născut în 1934, urmând studiile primare şi liceale la Iaşi şi Bucureşti. În 1952 a fost arestat de regimul comunist, sub acuzaţia de nedenunţare de complot, fiind condamnat la o pedeapsă administrativă executată în diferite lagăre de muncă.

Eliberat în 1954, a reuşit să se înscrie la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvit-o în 1960.

Părăseşte ţara în 1963, stabilindu-se la Paris.

Este diplomat al Institutului de Ştiinţe Politice din Paris fiind angajat, în perioada 1968-1985, la Departamentul de Schimburi Culturale şi Ştiinţifice al Ministerului Afacerilor Externe francez.

Între 1986-1995 a activat ca redactor politic la Departamentul român de la postul de radio Europa liberă din München. La încheierea contractului, este distins cu o scrisoare de felicitare semnată de preşedintele SUA, Bill Clinton.

Istoric de vocaţie, Mihai Dimitrie Sturdza este autorul unei opere impresionante, acoperind domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internaţional al Ţărilor Române, relaţiile româno-ruse, istoria culturii. Studiile şi volumele sale au apărut în periodice şi edituri prestigioase din Paris, Munchen, Bucureşti şi Iaşi.

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a fost interpret oficial pentru limba română a doi dintre preşedinţii emblematici ai Franţei: generalul Charles de Gaulle şi Valery Giscard d'Estaing.

„O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veşnice prinţul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român şi un mare genealogist. (...) I-am admirat întotdeauna sobrietatea şi hărnicia, pasiunea şi spiritul de sacrificiu cu care şi-a dedicat ultimele decenii din viaţă recuperării istoriei boierimii române. Cu câteva zile înainte de Sfintele Paşti, am vorbit la telefon. Era niţel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, şi se temea că nimic nu va mai fi 'ca înainte'. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui şi visa să vadă noi volume apărute”, a scris pe pagina sa de Facebook, Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, directorul general al Institutului Cultural Român (ICR).

La rândul său ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a transmis: ”Am aflat cu mare tristete că s-a stins din viață, la Paris, Mihai Dimitrie Sturdza. Descendent al unei importante familii aristocratice, mare genealogist, fost deținut politic, Mihai Dimitrie Sturdza a plecat din România la începutul anilor 60. Este autorul unei opere importante despre istoria familiilor aristocratice, genealogie, cultură, heraldică. Am avut ocazia să îl întâlnesc la București și la Paris. Prezență erudită, distinsă și discretă, discuțiile cu el erau mereu o plăcere si mi-a povestit în mai multe randuri despre relația de prietenie pe care a avut-o în tinerețe cu tatăl meu, prietenia dintre doi oameni buni în vremuri rele. Odihnească-se în pace”.