
Cultură
Anamaria Marinca: "Sper că lumea va mai avea nevoie de cultură"
anamaria0.jpg

Anamaria Marinca este izolată în apartamentul ei din Londra, activitatea ei fiind întreruptă brusc de pandemia de Coronavirus care a aruncat în incertitdune proiectele în care era implicată.
"Aveam în program filmări la partea a II-a a serialului Temple, urma să fac un film australian, în Serbia, iar după aceea era posibilă o reîntoarcere în România pentru o producție autohtonă", spune ea într-un interviu înregistrat cu aplicația ZOOM.
"Nu se știe dacă se vor mai relua vreodată aceste proiecte, e și o problemă de conținut și este o hotărâre care nu ne aparține nouă actorilor, ci caselor de producție. Lumea noastră s-a schimbat față de cea de dinainte de pandemie. Bineînțeles, există și subiecte de science-fiction, fantasy, filme de epocă, mai complicat e când facem referire la o lume din jurul nostru care nu mai există. Deja tot ce se întâmpla înainte de pandemie este considerat acum period drama", spune Anamaria Marinca.
O mare problemă o constituie finanțarea teatrului și a cinematografiei, care nu sunt constituite numai din actori vedete, spune Anamaria Marinca, ci dintr-o armată de oameni, inclusiv personal tehnic care spriină producțiile și care la ora actuală nu au de lucru.
Teatrul - situație dramatică
În teatru situația este extrem de dramatică, este de părere Anamaria Marinca.

"În Londra sunt multe teatre mici și foarte iubite care au dat mulți actori minunați care și-au făcut debutul pe scene independente și care la ora actuală nu au foarte multe mijloace de a supraviețui, în afară de donații sau de bunăvoința publicului", spune ea.
Instituții mari, cum ar fi Teatrul Național din Londra, au anunțat că vor comercializa piese înregistrate pe internet, dar aceasta este doar o soluție temporară, care aparține mai mult trecutului, este de părere Anamaria Marinca.
"Să nu uităm că la ora actuală nu suntem în poziția de a ne aduna chiar în regim de carantină pe o scenă și de a înregistra un spectacol. În plus, teatrul este valoros tocmai prin această efemeritate a lui, prin prezența fizică a unui grup de oameni în același timp și prin experiența aceasta colectivă. Limbajul teatrului este diferit de limbajul cinematografului. Eu nu cred într-un teatru înregistrat" spune ea.
Probleme similare întâmpină și cinematografia, în condițiile în care chiar în ipoteza unor măsuri de distanțare, nu este clar dacă spectatorii ar fi dispuși să revină într-un spațiu închis al sălilor de proiecție, adaugă Anamaria Marinca.
Reluarea filmărilor
Cunoscută pe plan internațional între altele pentru roul principal din filmul lui Cristian Mungiu "Patru luni, trei săptămâni, două zile" - Marele Premiu de la Cannes 2007 și Premiul BAFTA 2005 pentru rolul din serialul "Sex Traffic", Anamaria Marinca rămâne totuși optimistă pentru viitorul teatrului și al cinematografiei post-pandemie.

"Deja se filmează în Australia, s-au început filmări în Suedia, există proiecte și în Norvegia. Pe un platou de filmare ne vom întâlni anul acesta, sper. Vom avea un precedent de la aceste producții care sunt în curs de filmare, vom învăța de la cei care deschid acest drum." spune ea.
"Există tot felul de teorii: o carantină de 14 zile înainte de filmare, echipa tehnică și actorii în carantină pe toată perioada filmărilor, ceea ce nu diferă prea mult de o filmare în locație de dinainte de pandemie".
"E mai complicat când e vorba de desfășurarea acestui act live. Depinde foarte mult de cum evoluează răspândirea acestui virus. Nu putem spera decât că lumea va mai avea nevoie de cultură", încheie Ana Maria Marinca.