Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea lui John Smith, de la Mihai Viteazul la Pocahontas

john_smith.jpg

Portretul căpitanului John Smith din lucrarea ”The Generall Historie of Virginia, New England, and the Summer Isles; with the names of the Adventurers, Planters, and Governours from their first beginning”, 1624
Sursa imaginii: 
Houghton Library, Harvard University via https://commons.wikimedia.org/

În mai 1607, în statul Virginia de azi, era fondată prima colonie englezească din America de Nord. Printre fondatori se număra căpitanul John Smith, rămas în istorie și datorită poveștii de iubire cu Pocahontas, fiica unui șef de trib nord-american. Povestea lui John Smith i-a inspirat pe autorii de romane, pe regizorii de filme și pe creatorii de desene animate. Însă mai puțini sunt cei care cunosc faptul că John Smith a luptat sub comanda lui Mihai Viteazul și Radu Șerban și că a fost înnobilat de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory.

John Smith s-a născut în 1580 în Anglia, în comitatul Lincolnshire, acolo unde părinții săi arendaseră o fermă de la un lord. John Smith a studiat la școala Regele Edward al VI-lea din Louth. La doar 16 ani, a rămas orfan de tată și a decis să își caute norocul peste mări și țări.

Mai întâi, a ajuns în Franța, unde s-a înrolat mercenar în armata regelui Henric al IV-lea. Acesta și-a trimis trupele, în care lupta John Smith, spre nord, pentru a-i sprijini pe rebelii olandezi care luptau pentru independență împotriva Regelui Spaniei, Filip al II-lea, care domnea și asupra Țărilor de Jos în calitate de duce al Burgundiei.

La finalul campaniei, John Smith s-a îmbarcat pe o navă din Mediterana, care făcea comerț, dar care era folosită și pe post de vas corsar contra turcilor. Nu a rămas pe navă prea multă vreme, pentru că s-a înrolat în armata habsburgică, unde a ajuns căpitan de cavalerie. Detașamentul său a luptat sub comanda lui Mihai Viteazul în 1600 și 1601. Apoi, după moartea lui Mihai Viteazul, John Smith a luptat sub comanda voievodului Radu Șerban împotriva voievozilor frați Ieremia și Simion Movilă, susținuți de Imperiul Otoman și de Polonia.

John Smith a dovedit o vitejie mai puțin obișnuită împotriva turcilor. Într-o bătălie, singur împotriva a trei adversari, i-a învins și i-a decapitat. Pentru curaj, a fost înnobilat de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory. Mai târziu, privilegiile nobiliare i-au fost confirmat de principele Transilvaniei, Moise Szekely.

Însă John Smith a fost rănit și luat prizonier într-o bătălie cu tătarii. A reușit să evadeze cu ajutorul cazacilor. A ajuns în Rusia, apoi a pornit prin Lituania, Polonia și, de-a lungul Europei, s-a întors în Anglia, în 1604.

S-a implicat în planurile Londrei de a fonda o colonie în America de Nord. Drept urmare, în decembrie 1606, s-a îmbarcat pe o navă care pleca peste Oceanul Atlantic. A ajuns în conflict cu căpitanul navei și era pe punctul de a fi executat, însă, atunci când au debarcat, ofițerii navei au desigilat actele semnate de Regele James Stuart și au văzut că tocmai John Smith fusese numit la conducerea noii colonii. În onoarea regelui, John Smith a numit prima așezare englezească din Lumea Nouă Jamestown.

Primii ani ai coloniei au fost plini de greutăți. Mulți coloniști au murit de foame și de boli. Însă au continuat să sosească noi coloniști, iar Jamestown a înflorit. John Smith a pornit în expediții de explorare, iar într-una dintre ele a fost capturat de indienii Powhatans. A scăpat nevătămat datorită unei povești de dragoste cu fiica șefului de trib, Pocahontas. Datorită lor, relațiile dintre coloniști și nativii nord-americani au devenit excelente.

Pocahontas salvându-l pe John Smith, pictură din 1870, autor necunoscut, Biblioteca Congresului SUA via Wikimedia Commons

Însă, în 1609, John Smith a fost rănit ca urmare a unei explozii accidentale a unui butoi cu praf de pușcă. S-a întors în Anglia pentru a se trata. În 1614, a revenit în America de Nord, pentru a explora noi teritorii, apoi s-a întors în Anglia. În 1615 a vrut să revină în America de Nord, dar a fost capturat de pirați francezi. A reușit să evadeze după o captivitate de câteva săptămâni.

Din 1616, a început să publice lucrări despre America de Nord. A murit în Anglia, în 1631. Pe mormântul său este reprezentat blazonul oferit de Sigismund Bathory, care înfățișează trei capete de turci.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie