Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj: Muzeul Național de Artă al României s-a redeschis. Cum se schimbă regulile de vizitare în timp de pandemie

Muzeul National de Arta a Romaniei

Sursa imaginii: 
Andreea Pietrosel

Puțini vizitatori au trecut miercuri pragul Muzeului Național de Artă al României. Timizi, cei mai mulți dintre oameni au respectat regulile afișate la intrare. Cum arată picturile de Grigorescu, Aman sau Pallady și sculpturile lui Brâncuși văzute din spatele măștii chirurgicale și cu ochelarii aburiți aflați din reportajul următor.

Începând de miercuri bucureștenii pot petrece timpul și la muzeu. Prima instituție de acest fel care și-a reluat activitatea în capitală este Muzeul Național de Artă al României. S-a redeschis după mai mult de două luni de pauză exact în ziua în care sărbătorește 70 de ani de la inaugurare.

Masca chirurgicală este obiectul comun purtat atât de angajați, cât și de vizitatorii care calcă pragul muzeului după 2 luni de pauză. Pentru a intra în incintă trebuie respectate regulile de igienă afișate atât la intrare cât și pe site-ul MNAR. 


MNAR reguli de vizitare
Sursa imaginii: 
Andreea Pietrosel

“Masca trebuie să acopere atât nasul cât și gura”, spune Paula Varga, referent comunicare al muzeului în timp ce intrăm pe poarta principală urmând săgețile care ne indică un sens de mers ce ne ține departe de vizitatorii care ies din galerie.

Temperatura care variază între 36 și 37 de grade e codul de acces în muzeul păzit de un gardian cu termoscanner.  

După ce ne dezinfectăm temeinic cu gel antimicrobian aflat în zona special pregătită pentru vizitatori parcurg sălile goale în care mă urmărește doar ecoul. Fiecare e păzită de un custode care pe lângă sacoul negru recognoscibil poartă măscă de protecție și vizieră.

Elemente greu de suportat mai ales când trebuie să le porți atâtea ore, îmi povestește o doamnă bucuroasă că purtarea mănușilor nu este obligatorie.

“Sinceră să fiu nu îmi place. E foarte incomod.  Port viziera și masca. Nu am mănuși, nu ni s-a impus. Vizitatorii nu aveau, i-am rugat să își pună masca că așa e regula.”


Custode MNAR pe timp de pandemie
Sursa imaginii: 
Andreea PietroselVizitatorii nu pot forma grupuri mai mari de 3 persoane. Excepție fac familiile cu mai mulți copii

Parcurg săli întregi ca să găsesc vizitatori. Printre puținii oameni care admiră tablourile expuse le găsesc pe Smaranda și Andreea.

“Faptul că măcar putem să mergem undeva și să ne luam mintea de la anumite lucruri ca să apreciem lucruri mai frumoase și mai inalte decât cele prin care trecem acum e minunat”, spune Andreea surmenată complet de schimbările din sistemul de educație. E clasa a XII-a și a stat închisă în casă timp de două luni. 

Smaranda o însoțește și povestește că se simte în siguranță în muzeul despre care credea că s-a deschis în urmă cu mai multă vreme. “Ne-am gândit că nu o să fie prea multă lume la muzeu. Trebuie să purtăm masca, ceea ce e ok. Angajații poartă viziere și măști și e totul protejat.”


Andreea & Smaranda în vizită la MNAR
Sursa imaginii: 
Andreea Pietrosel

MNAR a pregătit programe și programe online cât timp expozițiile temporare și vernisajele nu pot fi organizate 

 

Se pot vizita doar galeriile permanente spune Paula Varga, referent de comunicare la Muzeul Național de Artă al României.

“Aveam în plan un program expozițional cu expoziții temporare în alte spații ale muzeului, dar poate fi pus în aplicare din cauza spațiilor mici care le-ar găzdui. Nici tururi ghidate și nici vernisaje nu mai organizăm, iar programele educative pot fi accesate doar în mediul online”, mai spune Paula Varga.

 

 

 
Cum vizitezi Muzeul Național al României în condiții de siguranță