Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lily Lian, celebră ”chanteuse de rue” a anilor 1930, a încetat din viață la 103 ani

lily.png

Sursa imaginii: 
youtube.com

Lily Lian, considerată ultima ”chanteuse de rue” (cântăreaţă de stradă) din Paris şi prietenă a cântăreţului şi actorului Maurice Chevalier, a murit duminică într-un spital parizian, la vârsta de 103 de ani, transmite AFP.

Recunoscută încă din anii treizeci ai secolului trecut, "Lily Paname" a fost unul dintre succesele discografice ale anilor 1950 şi 1960. A fost imortalizată într-o piaţă, cu o portavoce în mână, în două fotografii celebre ale fotografului Robert Doisneau pentru seria sa ilustrând micile meserii pariziene.

Născută pe 1 mai 1917, Lily Lian şi-a început cariera cântând repertoriul popular al copilăriei sale, înainte de a deveni o cântăreaţă de stradă cunoscută în anii '30: o carieră fluctuantă, care s-a intersectat cu cele ale unuor mari celebrități precum Edith Piaf, Tino Rossi, Maurice Chevalier sau Yves Montand.

Muză a compozitorului şi actorului Vincent Scotto, Lily Lian şi-a publicat memoriile în 1981, sub titlul "Lady Paname, Mémoires de la derniere chanteuse des rues".