Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Spectacol de teatru distanțat social reluat la Londra

lungs.jpg

Spectacolul "Lungs" la Teatrul Old Vic din Londra
Clare Foy și Matt Smith vor juca în piesa Lungs la Teatrul Old Vic în fața unei săli goale
Sursa imaginii: 
Teatrul Old Vic

Un teatru din Londra își va relua spectacolele cu o piesă jucată în condiții de distanțare socială. Teatrul Old Vic - vechi de 202 ani - face apel la public să ajute această instituție care este în pericol din cauza efectelor financiare ale pandemiei de Coronavirus. 

Actorii Claire Foy și Matt Smith vor juca într-o piesă la distanță socială transmisă pe internet dintr-un teatru gol la Old Vic. Perechea este cunoscută din filmul The Crown difuzat pe Netflix, iar toamna trecută au jucat împreună în piesa Lungs (Plămâni), la venerabilul teatru londonez.

Pusă în scenă pentru prima dată în 2011, Lungs prezintă un cuplu fără nume care dezbate problemele etice din jurul începerii unei familii și al aducerii unui copil într-o lume care pare să moară, o temă care pare să fie extrem de relevantă actualmente.

Ei își vor relua rolurile de cuplu în piesa lui Duncan MacMillan pentru câteva spectacole live luna viitoare.

Privitorilor li se va cere să plătească între 10 și 65 de lire sterline pentru a viziona spectacolul online. Old Vic a avertizat că se află într-o situație financiară "foarte periculoasă”.

Ca toate teatrele, Old Vic a fost închis de când a fost instituită carantina la jumătatea lunii martie. Cu toate acestea, Old Vic nu este eligibil pentru ajutor de urgență din fondul de 160 de milioane de lire al Arts Council Anglia.

"Este nevoie urgentă de un sprijin semnificativ ca să putem ieși din această criză, în măsură să oferim spectacole de calitate și beneficii sociale", a spus teatrul într-un comunicat.

Industria divertismentului în incertitudine

Reluarea piesei Lungs va lansa celebra serie Old Vic: In Camera, în care vor figura și alți actori cunoscuți în piese transmise online.

Teatrul Old Vic
Teatrul Old Vic se luptă pentru supraviețuire după două secole de existență
Sursa imaginii: 
EPA

"Această serie este atât un experiment creativ interesant, cât și crucial pentru reluarea încasărilor, acum când toate sursele noastre obișnuite de venituri au secat complet, iar noi luptăm pentru a salva acest teatru iubit de publicul nostru”, se arată în declarația Old Vic.

Fiecare reprezentație cu Lungs va fi limitată la 1000 de spectatori - care reproduce capacitatea reală a sălii. Spectatorii la teatru virtual vor selecta un loc normal și prețul biletului, dar în realitate toate locurile vor avea aceeași vedere.

Mai multe companii de teatru au lansat spectacole online în ultimele luni - dar ele au fost fie înregistrate înainte de închidere,  fie au fost filmate în casele actorilor, nu în ​​sălile de teatru goale.

Sălile de spectacole și divertisment ar putea fi redeschise publicului cel mai devreme începând cu 4 iulie, conform planului în trei etape al prim ministrului Boris Johnson.

Dar această dată se bazează pe o mulțime de condiții, nu în ultimul rând dacă vor fi viabile din punct de vedere financiar în condițiile menținerii distanțării sociale.

Celebrul producător Sir Cameron Mackintosh a declarat recent BBC că teatrele din West End la Londra și Broadway la New York nu vor fi capabile să pună în scenă muzicale până la începutul anului viitor.

Turneul planificat de 14 luni al lui Sir Cameron și Sir Andrew Lloyd Webber cu O Fantomă la Operă - care a fost suspendat după seara de deschidere în Leicester în martie - a fost anulat cu totul.