Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timișoara 2021, un proiect care șchioapătă. Capitala culturală, între scandaluri interne și contestări

Proiectul Timișoara 2021 are mari probleme. Fără să știe când Timișoara va fi efectiv Capitală Europeană a Culturii, prinsă între contestatari și probleme interne, asociația care gestionează proiectul este aproape nefuncțională. Ultima ședință a Consiliului Director n-a rezolvat nimic.

Asociația TM2021, care ar trebui să se ocupe de programul pentru capitală culturală europeană, are mari probleme interne. Pe de o parte, sunt neînțelegeri între directorul executiv, Simona Neumann, și președintele consiliului director, Horațiu Rada. Pe de altă parte, sunt probleme de personal. Lipsesc oameni în posturi-cheie, iar cei din Unitatea Artistică sunt neplătiți de mai bine de cinci luni și nu au nici contracte. Ședința Consiliului Director, desfășurată ieri, a durat aproape patru ore și nu a rezolvat nimic.

Adrian Negoiță, reprezentant al Consiliului Județean Timiș:

"S-a decis modificarea statului, ca să departajăm foarte clar ce are fiecare de făcut în partea executivă. Vom discuta data viitoare unele aspecte legate de inadvertențe. (...) Doamna director a primit dispoziție pentru a rezolva, nu poți lăsa oamenii neplătiți. Trebuie găsite soluții și în viitor.  Indiferent cine e pe acest post, indiferent că e perioadă în care sunt bani, nu sunt bani, nu putem lăsa niște oameni fără salarii".

În paralel cu ședința consiliul director, o parte din actorii culturali independenți au pus la cale o întâlnire la sediul Asociației TM2021. Intențiile erau bune, dar deși pe rețelele de socializare, atât nemulțumirile, cât și ideile de schimbare sunt multe, la întâlnire a venit doar o mână de oameni. Cei mai vocali contestatari au preferat să stea acasă.

Răzvan Munteanu, de la Asociația Culturală Embargo, încearcă o explicație:

"Am propus această întâlnire pentru că ne dorim mai mult de la proiectul TM2021. Să ne adunăm la o discuție și să tragem un ultim semnal de alarmă. Să facem o scrisoare deschisă, pe care s-o semneze mai mulți oameni din Timișoara și pe care s-o trimitem mai departe președintelui României, Klaus Iohannis, și către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Sunt sigur că n-au venit mai mulți pentru că și-au pierdut speranța. Pentru că de foarte multe ori au încercat să aibă colaborări cu TM2021, au depus proiecte, li s-au aprobat, n-au primit banii. Lumea nu mai are speranțe. E simplu, lumea nu mai crede în oraș, nu mai crede în proiectul ăsta, nu mai crede în cei care conduc".

Participanții la întâlnire au fost totuși luați la întrebări de polițiști. Toată lumea a fost legitimată, inclusiv ziariștii. Oamenilor li s-a spus că e posibil să fie amendați dacă nu pleacă, pentru că e stare de alertă, iar protestele sunt interzise. După câteva minute de negocieri, o parte din cei prezenți au plecat. Alții s-au retras pe o terasă din apropiere. Din nou, Răzvan Munteanu:

"Mi se pare incredibil că ne legitimează pe toți, mi se pare incredibil, pentru că nimeni nu face gălăgie, toată lumea stă la distanță, nu e niciun pericol public. Mi se pare abuziv și e clar că e de la conducătorii noștri. Le e frică de întâlnirea asta și nu văd de ce, pentru că este o discuție, nu e un protest, nu e un marș. I-au trimis să ne intimideze".

Urmează altă ședință a Consiliului Director. Primarul Nicolae Robu anunță un nou statut, care va stabili, la patru ani și jumătate de la câștigarea titlului, cine ce are de făcut în asociația care se ocupă de proiect. Când va fi Timișoara capitală europeană a culturii? În 2022 sau în 2023. Comisia Europeană urmează să decidă acest lucru, probabil în câteva săptămâni.

Timișoara 2021, un proiect care șchioapătă