Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filmul „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, a obținut cele mai multe premii la gala Gopo 2020

porumboiu.png

Filmul „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, a obținut cele mai multe premii la gala Gopo 2020
Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Gala Premiilor Gopo a celebrat la cea de-a 14-a ediţie realizările cinematografiei româneşti din 2019. Ceremonia decernării premiilor a avut loc pentru prima dată în aer liber. Filmul „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, a obținut cele mai cele mai multe premii la această gală.

Cel mai bun film de lung metraj este „La Gomera”, Corneliu Porumboiu câştigând şi distincţia pentru Cea mai bună regie.

Cel mai bun actor în rol principal al anului 2019 este Iulian Postelnicu, pentru rolul din „Arest”, iar trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a mers la Judith State, pentru interpretarea din „Monştri”.

István Téglás şi Rodica Lazăr au luat premiile pentru roluri secundare pentru interpretările din „La Gomera”.

Actorul Alex Bogdan a fost pentru a cincea oară gazda ceremoniei de decernare a premiilor, pregătind o serie de parodii la realizarea cărora au contribuit 18 actori, printre care şi doi invitaţi speciali: Magda Catone şi Dan Chişu.

Cătălina Mihai a fost laureata trofeului „Tânăra speranţă”, pentru rolul din ”Heidi”, de Cătălin Mitulescu.

Cel mai bun film european distribuit în 2019 a fost considerat Dolor y gloria/ Durere şi glorie”, regia Pedro Almodóvar.

Pentru cel mai bun sunet, premiul Gopo a mers la Andre Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Skarp, Christian Holm pentru filmul „La Gomera”.

Adina Pintilie a câştigat premiul pentru cel mai bun film de debut pentru ”Touch Me Not”.

Printre cei care au urcat pe scenă pentru a acorda premiile celor 20 de categorii de nominalizări la Premiile Gopo 2020 s-au aflat actriţele Dorina Lazăr, Olimpia Melinte, Diana Cavallioti, Aida Economu şi Cosmina Stratan, alături de actorii Mihai Călin, Marius Manole, Dan Bordeianu şi George Piştereanu.

Cunoscuta actriţă Adela Mărculescu a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Laureat a fost şi actorul de teatru, film şi televiziune Virgil Andriescu, distins cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră. Două premii speciale pentru carierele lor deopotrivă excepţionale şi îndelungate au fost acordate scriitorului Radu Cosaşu şi monteuzei Cristina Ionescu.

Romanian Society of Cinematographers (RSC) l-a premiat pentru imagine pe Tudor Mircea pentru ”La Gomera”, pelicula regizată de Corneliu Porumboiu. Mircea a primit şi trofeul Gopo pentru imagine. Acelaşi film a fost premiat şi pentru scenografia Simonei Pădureţu ca şi pentru montajul semnat de Roxana Szel şi pentru scenariul lui Corneliu Porumboiu.

Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office a mers către două comedii care au stabilit recorduri pentru producţiile româneşti, respectiv „Oh, Ramona!” (256.115 spectatori şi încasări de 5.016.367 de lei) şi „5Gang: Un altfel de Crăciun” (167.025 de spectatori şi încasări de 3.162.478 lei).

Filmele cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2020 au fost „La Gomera” (13 nominalizări), „Heidi” (10 nominalizări), „Monştri” (9 nominalizări), „Touch Me Not” (9 nominalizări), „Parking” (8 nominalizări) şi „Mo” (6 nominalizări).

Cele mai multe premii le-a primit producţia ”La Gomera”, care a adunat nouă trofee, cărora li se adaugă distincţia oferită de RSC.

Procesul de votare a implicat peste 600 de profesionişti din industria cinematografică.