Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Franz Kafka, juristul cu talent literar

franz_kafka.png

Franz Kafka în 1923
Image source: 
wikipedia.org

În 3 iulie 1883, la Praga, se năștea unul dintre cei mai mari scriitori de limba germană, Franz Kafka. De origine evreiască, el s-a remarcat drept un maestru al prozei moderne.

Franz Kafka s-a născut în Imperiul Austro-Ungar, într-o familie de evrei așkenazi. Tatăl său era comerciant. Limba sa maternă, în care și-a scris operele, a fost germana. Franz Kafka a mai învățat, de-a lungul vieții, idiș, ceha, franceza, italiana și ebraica.

Pentru el, scrisul era mai degrabă o pasiune, nu o profesie. Franz Kafka a absolvit Dreptul și și-a luat doctoratul în științe juridice. A lucrat un an ca magistrat stagiar la tribunalul din Praga, apoi a devenit avocatul unei companii italiene și, mai apoi, al unei firme austriece de asigurări.

Călătoriile sale l-au purtat în Italia, Germania, Elveția și Franța. A vizitat și orașul Arad, din România de azi.

Debutul său literar s-a produs în anul 1909, în revista Hyperion din München. Treptat, a descoperit bogata cultură a evreilor răsăriteni. Practic, a învățat idiș pentru a avea acces la operele scrise în această limbă.

Comunitatea evreiască din care făcea parte a devenit ținta antisemitismului, exacerbat de naționalismul în creștere. Evreii din Praga erau ținta urii multor germani și ai multor cehi. Părinții lui Franz Kafka nu erau niște oameni foarte religioși. În familia Kafka, părinții lui Franz vorbeau bine germană și cehă și respectau mai mult formal ritualurile prescrise de religia iudaică. Acest lucru a făcut ca această familie să nu aparțină cu adevărat nici unei comunități, ceea ce i-a accentuat viitorului scriitor sentimentul de însingurare.

În timpul adolescenței, Franz Kafka a avut mai multe conflicte cu tatăl său, pe care îl considera drept o figură tiranică. Scriitorul praghez a avut doi frați, care au murit la vârste fragede, precum și trei surori. Cele trei surori ale sale au cunoscut ororile nazismului și au fost deportate în lagăre de concentrare.

Franz Kafka nu s-a căsătorit niciodată, deși a fost logodit de două ori, cu Felice Bauer. Cu logodnica sa a schimbat peste 500 de scrisori. Franz Kafka nu a participat la Primul Război Mondial, pentru că autoritățile au considerat că era mai util la compania de asigurări. Kafka a trăit destrămarea Imperiului Austro-Ungar și nașterea Cehoslovaciei. În 1917, s-a îmbolnăvit de tuberculoză. A murit în 1924 și a lăsat în urmă o operă literară superbă, care include romane precum Procesul sau Castelul.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 3 iulie 2020