Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monica Lăzurean-Gorgan, noua membră a Academiei Americane de Film: E foarte interesant și binevenit ce s-a întâmplat

monica_lazurean.jpg

Monica Lazurean Gorgan
Sursa imaginii: 
Facebook / Monica Lazurean Gorgan

E foarte bine că se deschid către Europa și pe plan internațional. Efectul s-a văzut anul trecut când Parasite, un film vorbit într-o altă limbă decât engleza, a luat premiul pentru cel mai bun film la Oscar. E o premieră, spune la RFI Mihaela Lăzurean-Gorgan.

Trei cineaste din România – Monica Lăzurean-Gorgan, Bianca Oana şi Mihaela Orzea – au fost invitate să se alăture membrilor cu drept de vot ai Academiei de film americane. Este vorba despre instituţia care decernează premiile Oscar.

Producător și regizor cu o experiență de 10 ani, Monica Lăzurean Gorgan spune la RFI că a primit invitație cu bucurie și speră că prin apartenența la Academie de Film Americană va putea aduce în atenția juraților cât mai multe producții românești și internaționale.

"Dacă devin membru voi putea să votez pentru premiile Academiei Americane de Film la secțiunea documentar. Dacă ne uităm la nominalizările de anul trecut din 5 documentare, 4 au fost internaționale. A fost foarte îmbucurător să le văd listate la Oscar. E foarte bine că cei de la Academia Americană de Film se deschid către Europa și pe plan internațional. Anul trecut Parasite, un film vorbit într-o altă limbă decât engleză a luat premiul pentru cel mai bun film la Oscar, e o premieră", spune Monica Lăzurean-Gorgan.

Oscar: Cum ajunge un film de la nominalizare la premiu

Producătoarea documentarului Acasă, care a luat deja premiul pentru imagine la Sundance – cel mai mare festival de film american, spune că traseul unui film din momentul lansării până când ajunge pe lista scurtă la Oscaruri este sinuos.

"E cale lungă de la a propune până la a ajunge pe lista scurtă. La Oscar e o campanie foarte intensă cu bugete enorme cum în Europa nu cuprindem cu gândul. Bătaie e lungă, dar asta nu înseamnă că nu o să încercăm să ne luptăm pentru film."

Acasă, documentarul regizat de Radu Corniciuc și multipremiat la festivaluri internaționale va avea premiera în septembrie în România

Filmul “Acasă” a primit marele premiul la Festivalul de Film de la Cracovia și intră automat în cursa pentru o nominalizare la Oscar la categoria documentare.Produs de Monica Lăzurean-Gorgan, documentarul regizat de Radu Ciorniciuc a avut premiera la Sundance, cel mai mare festival din America unde a luat premiul pentru cea mai bună imagine.

"E un film care urmărește viața familiei Enache care a trăit în Delta Văcărești și modul în care au fost nevoiți să se mute și să se adapteze vieții de oraș după ce Delta Văcărești a fost declarată Parc Național. Vrem să îl aducem la public la început de septembrie când vom organiza inclusiv proiecții în aer liber în Parcul Văcărești.E cel mai greu să ajungi la public acum când în ultimele luni el a fost obișnuit cu filme gratis online. E destul de greu să te lupți cu online-ul acum", mai spune la RFI Monica Lăzurean-Gorgan.

 

 
Monica Lăzurean-Gorgan, membru al Academiei Americane de Film: E foarte bine că membrii Academiei Americane de Film se deschid către Europa și pe plan internațional