Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jacques Cartier, cuceritorul teritoriilor Canadei de azi

jacques-cartier.jpg

Jacques Cartier (1491-1557)
Image source: 
biography.com

În data de 7 iulie 1534, francezul Jacques Cartier lua contact cu băștinașii din Canada. Practic, această dată este considerată drept începutul colonizării Canadei, o țară în care, în prezent, trăiește una dintre cele mai mari comunități de români din afara Europei. 

Jacques Cartier s-a născut în Saint-Malo, în Bretagne. A intrat în aristocrația bretonă ca urmare a căsătoriei cu Maria Ecaterina des Granches. Tânărul breton avea deja o bună reputație și se dovedise drept un marinar iscusit. În anul 1534, a avut ocazia să îi fie prezentat Regelui Francisc I al Franței. Cel care l-a prezentat regelui era episcopul de Saint-Malo, Jean Le Veneur.

Regele Franței era interesat de explorarea Americii de Nord. Jacques Cartier deja călătorise în Brazilia și în Newfoundland. În 20 aprilie 1534, Jacques Cartier a primit misiunea de a descoperi, prin Vest, o cale de navigație spre Asia. Regele Franței dorea să descopere insule și teritorii pe care se găsesc aur și alte materii prețioase.

Jacques Cartier a traversat Atlanticul de Nord. A ajuns în Canada de azi, unde a întâlnit triburi de băștinași, cu care a început să facă schimb de mărfuri. A explorat teritoriile din apropiere de fluviul Sfântul Laurențiu. A revendicat acele teritorii în numele regelui Franței. I-a luat cu el pe doi dintre fiii unei căpetenii irocheze și s-a întors în Europa sigur că a descoperit una dintre insulele Asiei. Succesul său l-a determinat pe Regele Franței să îi finanțeze o nouă expediție.

Jacques Cartier s-a întors în Lumea Nouă cu trei corăbii, 110 oameni și cei doi tineri irochezi. Noua sa expediție a avut loc în perioada 1535 - 1536. A ajuns în actualul Montreal cu una dintre corăbii. Înaintarea sa a fost blocată, însă, de indigeni. Jacques Cartier a fost convins că a descoperit calea navigabilă spre China. Și-a petrecut iarna în Canada, înainte de a reveni în Franța.

Francezii au construit un fort și și-au făcut provizii prin pescuit și vânătoare. Jacques Cartier a decis să îl răpească pe șeful irochezilor, pentru ca acesta să îi spună regelui Franței că în nordul Canadei de azi ar fi existat un regat plin de aur, rubine și alte comori. În octombrie 1540, Jacques Cartier a primit ordinul de a se întoarce în Canada și de a întemeia o colonie, al cărei șef urma să fie el însuși. În mai 1541, el a plecat spre Canada cu o flotilă formată din cinci nave. A întemeiat o primă așezare europeană în zonă. Însă coloniștii nu au reușit să prospere acolo. Jacques Cartier s-a întors în Franța un an mai târziu.

Jacques Cartier și-a petrecut restul vieții în Saint-Malo. A murit în 1557, din cauza tifosului. 

 

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 7 iulie 2020