Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: Aproape 2 miliarde de dolari pentru susținerea instituțiilor culturale

orchestra.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Guvernul Marii Britanii a anunțat că va cheltui aproape 2 miliarde de dolari pentru a ajuta teatrele, galeriile de artă și alte instituții culturale să supraviețuiască crizei coronavirusului.

Sectorul artei și culturii a fost lovit puternic de pandemie. Spectacolele se desfășoară online, iar sălile se confruntă cu un viitor incert pe fondul măsurilor de distanțare socială.

Un fond de 1,57 miliarde de lire sterline (echivalentul a 1,96 miliarde de dolari sau 1,73 miliarde de euro) va ajuta muzeele și palatele istorice, precum și companiile implicate în muzică live și cinematografele independente.

„Banii, care reprezintă cea mai mare investiție în cultura britanică, vor fi ca un colac de salvare pentru organizațiile culturale patrimoniale vitale din toată țara, afectate de pandemie”, se arată într-un comunicat al executivului de la Londra.

Anunțul a fost făcut după ce săptămâna trecută, aproximativ 1.500 de oameni, inclusiv Ed Sheeran și The Rolling Stones, au solicitat ca autoritățile să salveze industria muzicii din țară.

Cu peste 44.000 de decese și un sfert de milion de cazuri confirmate, Marea Britanie are cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus din Europa.

Sectorul culturii și al artelor cuprinde 700.000 de oameni, potrivit declarației guvernamentale.

 „Această veste este cu adevărat binevenită într-un moment în care numeroase teatre, orchestre, spații de divertisment și alte organizații artistice se confruntă cu un viitor atât de sumbru”, a spus Andrew Lloyd Webber.

"Este absolut critic ca sectorul cultural al Marii Britanii să fie pus pe picioare cât mai curând posibil."

Simon Rattle, directorul Orchestrei Simfonice din Londra, a apreciat și el decizia:

"Sperăm că fondul va fi distribuit cât mai repede posibil ... întrucât atât de multe instituții și artiști individuali au rămas în aer", a spus el.

Anglia a ridicat o serie de restricții în weekend, permițând cinematografelor, galeriilor, muzeelor și bibliotecilor să primească din nou publicul după trei luni - deși temerile rămân.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr