Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Uşa lui Banksy", furată de la Bataclan, revine acasă de Ziua Franței

banksy.png

"Uşa lui Banksy" reprezintă un omagiu adus victimelor atentatelor de la Bataclan.
"Uşa lui Banksy" reprezintă un omagiu adus victimelor atentatelor de la Bataclan.
Sursa imaginii: 
Instagram/Banksy

Italia restituie oficial Franţei, astăzi, o operă atribuită lui Banksy. Lucrarea "Uşa lui Banksy" reprezintă un omagiu adus victimelor atentatelor de la Bataclan, din noiembrie 2015. Lucrarea a fost furată în 2019 şi regăsită recent într-o fermă nu departe de Roma.

"Uşa lui Banksy" urmează să fie expusă la Palatul Farnese din Roma, care găzduieşte sediul Ambasadei Franţei în Italia.
 
Opera atribuită celebrului artist stradal britanic Banksy a fost pictată în 2018 pe una dintre uşile de ieşire de siguranţă situată în spatele sălii Bataclan, în pasajul Saint-Pierre Amelot, prin care numeroşi spectatori  la concertul trupei The Eagles of Death Metal au fugit în timpul atacului terorist.  
 
Realizată cu vopsea albă, opera reprezintă o tânără îndurerată, ca un omagiu adus în locul în care 90 de persoane au fost ucise pe 13 noiembrie 2015, într-o serie de atacuri juhadiste care au lovit capitala franceză şi Saint-Denis, în suburbiile sale.
 
Infractorii cu cagule au decupat uşa cu polizorul în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2019. Scena a fost surprinsă de camerele de supraveghere.
 
Centrul Pompidou, care deţine importante colecţii de artă contemporană, a depus plângere "pentru furt şi distrugere într-un spaţiu din perimetrul său".
 
Banksy este în prezent unul dintre artiştii contemporani cel mai bine cotaţi în lume.
 
În octombrie 2018, cumpărătoarea unei reproduceri a uneia dintre cele mai cunoscute imagini semnate de Banksy, "Girl with Balloon", adjudecată la 1,185 milioane de euro la Sotheby's din Londra, a avut surpriza să-şi vadă pânza că se autodistruge parţial printr-un mecanism ingenios ascuns în ramă, decupând o parte din imagine în fâşii subţiri verticale, scrie news.ro.