Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expoziție dedicată lui Louis de Funès la Cinemateca Franceză

louis_de_funes.jpg

Image source: 
rfi.fr

După câteva luni de amânare, expoziția dedicată lui Louis de Funès și-a deschis porțile miercuri, 15 iulie, la Cinemateca Franceză din Paris.

După audiențele record ale filmelor sale în timpul izolării, iată o expoziție care "pică la fix". Louis de Funès, pe care cinematografia l-a recompensat abia în 1980, cu Premiul de Onoare César, ajunge astăzi în templul cinefililor parizieni - Cinémathèque Française.

Expoziția, prima dedicată unui actor, este destinată familiilor, având în același timp un discurs educativ. Vă permite să descoperiți influențele acestui geniu burlesc.

De asemenea, puteți vedea Citroënul DS zburător din "Fantômas" ("Fantômas în acțiune") și Citroënul 2CV dezmembrat din "Corniaud" ("Prostănacul"), schițele costumelor din "La Folie des grandeurs" ("Mania grandorii"), și bineînțeles subsolul lui Jambier, situat pe strada Poliveau, nr.45, din "La Traversée de Paris" ("Străbătând Parisul").

Expoziția este însoțită de o retrospectivă care va face posibilă revizuirea, pe marele ecrane, a succeselor actorului, dar și a filmelor sale mai puțin cunoscute, precum "Capitaine Fracasse" ("Căpitanul Fracasse") sau "Ah, les belles Bacchantes" ("Ah, frumoasele bacante!").

Sunt așteptați cel puțin 100.000 de vizitatori.

 

Traducere de Anda Costiuc, după RFI