Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristi Puiu în juriul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia

cristi_puiu.jpg

Regizorul Cristi Puiu
Image source: 
youtube.com

Cineastul Cristi Puiu face parte din juriul internaţional al ediţiei cu numărul 77 a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Veneţia (2-12 septembrie 2020), informează un comunicat transmis de către casa de producţie Mandragora, citat de Agerpres.

Preşedinta juriului este în acest an celebra actriţă Cate Blanchett.

Regizorul român Cristi Puiu a acceptat invitaţia directorului Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, Alberto Barbera şi a fost desemnat membru al juriului internaţional al prestigiosului eveniment pentru ediţia 2020.

Alături de Cristi Puiu, din juriu mai fac parte: regizoarele şi scenaristele Veronika Franz (Austria) şi Joanna Hogg (Marea Britanie), regizorul Christian Petzold (Germania), scriitorul Nicola Lagioia (Italia) şi actriţa Ludivine Sagnier (Franţa).

Rolul juriului este de a acorda premiile pentru filmele aflate în competiţia festivalului italian considerat unul dintre cele mai influente evenimente din domeniul cinematografiei mondiale: Leul de Aur pentru cel mai bun Film, Leul de Argint - Marele Premiul al Juriului şi Premiul pentru cel mai bun Regizor, Coppa Volpi pentru Cel mai bun Actor şi Cea mai bună Actriţă, precum şi premiile pentru Cel mai bun Scenariu şi Premiul Marcello Mastroianni pentru Cel mai bun Debut actoricesc.

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia se va desfăşura ţinând cont de regulile impuse de pandemia COVID-19.

Cristi Puiu a fost distins chiar în această iarnă cu Premiul pentru cel mai Bun Regizor pentru noul său film, 'Malmkrog', în cadrul secţiunii Encounters al cunoscutului Festival Internaţional de Film de la Berlin (20 februarie - 1 martie). După ce a avut premiera internaţională pe marile ecrane franceze în luna iulie, lăudat de critica de specialitate, filmul Malmkrog va rula în avanpremieră extraordinară pentru publicul român în prezenţa regizorului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca pe 7 august.

Cristi Puiu a mai regizat filmele 'Marfa şi banii' (2001), 'Moartea Domnului Lăzărescu' (2005), film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, 'Aurora' (2010), 'Sieranevada' (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească.

A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.