Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Yemen: Comori ale arhitecturii islamice distruse de război și inundații

yemen.png

Sanaa, Yemen, august 2020
Sursa imaginii: 
France24

Au fost numite „capodopere excepționale” ale arhitecturii islamice timpurii, dar după ani de război și câteva luni de ploi abundente, vechile case din cărămidă de pământ din orașul Sanaa, Yemen, incluse în patrimoniul UNESCO, se degradează iar unele se prăbușesc în totalitate.

 

 

Vineri, 7 august, după o ploaie torențială, o astfel de casă s-a prăbușit pur și simplu, lăsând o familie cu șase copii pe drumuri.

„Șase femei și șase copii trăiau în această casă, nu avem unde să mergem, niciun prieten, nicio rudă, îl avem doar pe Dumnezeu. Ajutați-ne cu o cameră sau o baie, casa noastră nu mai este... ”, spune disperat proprietarul casei, Muhammad Ali al-Talhi, citat de Reuters.

Acoperișurile a mai mult de 100 de case se prăbușesc parțial, spun autoritățile locale, în timp ce peste 2.000 sunt fisurate, iar două clădiri abandonate s-au prăbușit complet.

"Am avut 129 de clădiri însemnate cu bulină roșie, acum numărul a crescut și este probabil să crească și mai mult, deoarece vremea nu s-a stabilizat încă iar precipitațiile și neglijența proprietarilor au avut un efect negativ," spune Khaled al-Ibrahimi, șeful Autorității de Conservare a Orașelor Istorice din Sanaa.

„Am putea vedea până la 200 de case [distruse] sau chiar 500 dacă luăm în calcul casele cu fisuri și alte probleme minore.”, adaugă el.

Mai mult de 6.000 de case, în roșu și alb, culorile caracteristice ale arhitecturii din Orașul Vechi, Sanaa datează încă din secolul al XI-lea. Construite cu cărămizi din pământ, majoritatea au mai multe etaje și sunt decorate minuțios.

Se fac eforturi pentru conservarea clădirilor folosind fondurile UNESCO, dar autoritățile locale au nevoie de mai mult ajutor pentru salvarea caselor înainte de a fi prea târziu.

„Apelăm la voi prin acest canal și prin alte canale media pentru a ne ajuta, deoarece acest oraș este un patrimoniu mondial și poate fi considerat o piesă esențială a moștenirii umanității”, a spus al-Ibrahimi.

Războiul de cinci ani dintre guvern și rebelii Houthi a ucis peste 100.000 de oameni în Yemen.

Ploile torențiale din ultimele săptămâni s-au adăugat crizei, provocând inundații și răspândirea unor boli grave, inclusiv holeră, febră dengue și malarie.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24