Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea catedralei Notre Dame de Paris în imagini

victor_hugo.png

Romanul lui Victor Hugo ”Cocoșatul de la Notre Dame” a contribuit la transformarea impunătoarei catedrale într-un simbol cultural internațional
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Cripta de sub curtea catedralei Notre-Dame se redeschide pentru public cu o expoziție care aduce un omagiu autorului Victor Hugo dar și arhitectului Eugène Viollet-le-Duc. Expoziția spune povestea bisericii care, odată abandonată, a fost restaurată în secolul al XIX-lea pentru a deveni legenda de astăzi.

Închisă publicului de la incendiul care a afectat o mare parte din Catedrala Notre-Dame la 15 aprilie 2019, cripta de sub curtea bisericii urmează să fie redeschisă cu o expoziție intitulată ”Notre-Dame de Paris; De la Victor Hugo la Eugène Viollet-le-Duc”.

Aceasta explorează modul în care inspirația și lucrările scriitorului și arhitectului au fost esențiale în transformarea catedralei vechi de peste 500 de ani într-un puternic simbol internațional.

Biserica și împrejurimile sale, inclusiv cripta, au fost interzise publicului de la incendiu din cauza operațiunilor  de curățare necesare pentru a scăpa de plumb și praf.

Deși catedrala însăși nu poate fi vizitată direct din cauza renovărilor care încă nu s-au terminat, există un tur virtual oferit de compania Flyview, care folosește realitatea virtuală pentru a oferi vizitatorilor o imagine de ansamblu asupra pagubelor cauzate de incendiu, dar și imagini ale catedralei făcute înainte de incendiu.

De obicei, cripta atrage în fiecare an aproximativ 170.000 de turiști, potrivit Paris-Musées, dar din cauza incendiului și a pandemiei de coronavirus, numărul a scăzut drastic.

 

Cum a devenit Notre-Dame o legendă

Noua expoziție prezintă o serie de fotografii timpurii realizate de Charles Nègre, Charles Marville și Auguste Mestral, dintre care unele sunt daguerreotipuri.

Acestea sunt însoțite de desene, picturi, extrase de filme, care fac referire la romanul Notre-Dame de Paris al lui Victor Hugo din 1831 și desene animate moderne care ilustrează modul în care biserica a devenit o legendă și un simbol al Parisului.

"Ideea expoziției a apărut imediat după incendiu, pentru a aduce un omagiu catedralei", a declarat pentru AFP Anne de Mondenard, curator de la Muzeul Carnavalet.

"Am lucrat cu fotografii care au reușit să documenteze diferitele etape ale restaurării din secolul al XIX-lea. Fotografia a apărut o dată cu dorința de a proteja siturile istorice", explică ea.

 

Transformarea de-a lungul veacurilor

Pe lângă expoziție, vizitatorii pot vedea ruinele galo-romane din centrul criptei, inclusiv băi, ziduri și o coloană romană monumentală cunoscută sub numele de Le Pilier de Nautes, descoperită de arheologi în 1960.

Popularitatea catedralei se datorează romanului lui Hugo, care a influențat foarte mult restaurarea lui Viollet-le-Duc între 1844-1864, cum ar fi desenele pentru „creaturile” de fier de pe acoperiș.

Notre-Dame a trecut prin numeroase transformări și încercări de a șterge trăsăturile sale gotice de-a lungul veacurilor.

Turnul din 1250 a fost dărâmat în 1786, de exemplu, în timpul Revoluției, statuile regilor au fost distruse, iar catedrala a devenit un „templu al rațiunii”.

Datorită cărții lui Hugo și a restaurării lui Viollet-le-Duc, catedrala a devenit un adevărat „monument al patrimoniului național”.

„Expoziția începe cu descrierea bisericii din roman, unde se menționează un incendiu”, spune Vincent Gille, de la muzeul Maison de Victor Hugo din Paris.

 

Ambițiile lui Macron de a salva Notre-Dame

“Notre-Dame era pe atunci un edificiu înfricoșător și periculos, nu era deloc luminoasă și glorioasă așa cum o cunoaștem astăzi”, explică el, adăugând că în 1831, desenele arată că era un loc înfricoșător care fusese vandalizat și se prăbușea, fapt ce poate fi văzut și în fotografiile istorice.

Filmul lui Albert Capellani din 1911 prezintă poveștile tragice ale personajelor care frecventau catedrala, precum Esmeralda și Hunchback.

Anticipând incendiul din 2019, lucrarea a lui François-Nicolas Chifflart arată focul, așa cum și-l imagina Hugo, la vremea respectivă, cu plumbul ieșind din cele două turnuri, exact cum s-a întâmplat două sute de ani mai târziu.

Întrebările referitoare la reparații sunt puse din nou, întrucât o altă echipă face bilanțul anilor de muncă necesari pentru a restabili catedrala. Acesta este unul dintre proiectele de companie ale președintelui Emmanuel Macron.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr