Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diana Rigg - actrița din serialul Răzbunătorii - a murit la 82 de ani

rigg_mcnee.jpg

Diana Rigg și Patrick McNee
Diana Rigg și Patrick McNee au jucat în serialul Răzbunătorii în anii '60
Image source: 
Terry O'Neill/Getty Images

Actrița Diana Rigg, cunoscută pentru rolurile sale pe scenă și în film și televiziune - inclusiv Răzbunătorii și Serviciul secret al Majestății Sale - a murit la vârsta de 82 de ani.

Rigg, care a devenit o mare vedetă în anii 1960 prin rolul ei principal în rolul Emma Peel din Răzbunătorii alături de Patrick Macnee, s-a bucurat de o carieră lungă și variată, jucând rolul Lady Olenna Tyrell în hit-ul de succes HBO Game of Thrones, serial pe care l-a recunoscut în 2019 că nu-l privise niciodată.

De asemenea, a jucat-o pe contesa Teresa di Vicenzo sau Tracy Bond, prima și singura soție a lui James Bond până în prezent, în filmul din 1969 Serviciul secret al Majestății sale.

Fiica ei, actrița Rachael Stirling, a spus că Rigg a fost diagnosticată cu cancer în martie și "și-a petrecut ultimele luni reflectând cu bucurie asupra vieții sale extraordinare, plină de dragoste, râsete și o mândrie profundă în profesia ei. Îmi va fi dor de ea dincolo de cuvinte. ”

Enid Diana Elizabeth Rigg s-a născut în apropiere Doncaster, în nordul Angliei, în 1938. Ea și-a petrecut o parte din copilărie în India, unde tatăl ei a lucrat ca director în căile ferate. Rigg a urmat studii la celebra școală de actorie Rada alături de Glenda Jackson și Siân Phillips.

Înainte de Răzbunătorii, ea s-a bucurat de o carieră de teatru de succes în spectacole le Royal Shakespeare Company; mai târziu în carieră ea s-a întors pe scenă, inclusiv în piesele lui Tom Stoppard Jumpers și Night and Day.

Pe Broadway la New York, a câștigat două nominalizări la premiul Tony în anii 1970, iar în 1992 a câștigat premiul în rolul titular Medea, pe care l-a jucat în West End la Londra și pe Broadway.

Game of Thrones și Răzbunătorii

Pentru mulți, totuși, inclusiv în România, ea este cunoscută mai ales sub numele de Emma Peel din Răzbunătorii, după ce a apărut în 51 de episoade ale serialului de spionaj de succes între 1965 și 1968.

Diana Rigg
Diana Rigg în Game of Thrones și Răzbunătorii - la final și început de carieră de cinema
Image source: 

Într-un interviu din 2019 cu The Guardian, ea a spus că a fost șocată atunci când a devenit un simbol sexual peste noapte, "nu știa cum să se descurce” și că păstra scrisorile fanilor nedeschise în portbagajul mașinii sale pentru că "nu știam cum să răspund și credeam că este nepoliticos să o arunc. Atunci mama mea a devenit secretara mea și a răspuns celor cu adevărat nepotrivite spunând: „Fiica mea este mult prea bătrână pentru tine. Du-te și fă un duș rece! ’”

După ce a aflat că era plătită mai puțin decât cameramanul din serie, Rigg s-a luptat pentru o salariu mai mare, spunând în 2019: "Am fost descrisă ca o creatură mercenară de către presă - pentru că am luptat împotriva disparității de salarizare din serie - când toate Am vrut să fie egalitate. Este atât de deprimant că încă vorbim despre diferența de remunerare între sexe ".

Celelalte roluri ale sale TV au inclus rolul Ducesei de Buccleuch de pe ITV. Rigg a câștigat premiul Bafta TV pentru cea mai bună actriță pentru miniseria BBC Mother Love în 1989 și un Emmy pentru rolul ei de doamnă Danvers într-o adaptare a Rebecca (1997).

"Timp de jumătate din viață, Diana a fost cea mai frumoasă femeie din cameră, dar a fost ceea ce se numea înainte un membru al trupei. Venea la lucru cu mânecile suflecate și cu un zâmbet pentru toată lumea. Talentul ei a fost luminos. ”, a omagiat-o dramaturgul Tom Stoppard.

"A fost un privilegiu extraordinar să lucrez cu un actor de un asemenea talent, gamă și experiență. Diana a fost o forță inspiratoare, cu un simț al umorului rău și un intelect ascuțit. Sunt recunoscătoare pentru momentele în care am împărțit cu ea un ecran sau o sticlă de șampanie. ” a spus Natalie Dormer, care a jucat-o pe nepoata ei Margaery Tyrell în Game of Thrones.

 
Tags: