Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belgia restituie Guatemalei un important obiect de patrimoniu

masca_guatemala.png

Mască de jad înfățișându-l pe Chaac, zeul ploii, tunetului şi al punctelor cardinale în cultura maya
Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe din Guatemala via AFP via France24

O mască mayaşă din jad cu o vechime de peste o mie de ani, care fusese furată şi exportată ilegal de traficanți, a fost restituită Guatemalei printr-o decizie a autorităților belgiene, a anunţat ministerul guatemalez al Afacerilor Externe.

Obiectul arheologic de tezaur este datat între anii 600 şi 900, era noastră.

''Piesa, realizată din mozaic de jad, fusese exportată ilegal de traficanţi internaţionali'', potrivit unui comunicat al ministerului Afacerilor Externe din Guatemala, citat de AFP și preluat de France24.

Masca îl reprezintă pe Chaac, zeul ploii, tunetului şi al punctelor cardinale, considerat unul dintre cei mai importanţi din panteonul mayaş.

Autenticitatea obiectului a fost certificată de Serge Purini, expert în cadrul Muzeului Regal de Artă şi Istorie din Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse.

Obiectul a fost prezentat ambasadorului statului Guatemala în Belgia de către Serge Lemaître, curator al colecţiei cu obiecte din Americi a muzeului.

Obiectul are o valoare ''inestimabilă'', a subliniat expertul.

"Masca a fost confiscată la Bruxelles la data de 24 octombrie 2008 şi, după doisprezece ani de procese, instanţa a decis restituirea ei Guatemalei", a precizat ministerul guatemalez.

Cultura mayaşă a atins apogeul în perioada sa clasică cuprinsă între anii 250 şi 900, era noastră. Ea şi-a extins influenţa pe teritoriile actuale din sudul Mexicului, Guatemala, El Salvador, Honduras şi Belize.