Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scorsese avertizează: cinematografia devine „marginalizată și devalorizată”

scorsese.png

Regizorul american Martin Scorsese în timpul mesajului video pentru Festivalul de film de la Toronto, septembrie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

În timpul discursului său de la festivalul de film din Toronto, Martin Scorsese a avertizat că, în zilele noastre, cinematografia tinde să devină „marginalizată și devalorizată”, un fel de ”comfort food” din care mesajul artistic lipsește.

Scorsese a criticat anul trecut în termeni duri popularele filme cu super-eroi, pe care le-a numit o formă de ”anti-cinema”. Între timp, cinematografele rămân închise în marile orașe americane, inclusiv Los Angeles și New York.

Toronto, cel mai mare festival de film din America de Nord, se desfășoară în principal online anul acesta, dar oferă și o mulțime de proiecții în interior cu un număr limitat de locuri.

Într-un scurt videoclip Scorsese a lăudat festivalul pentru că nu s-a dat bătut. „Faptul că festivalurile de film continuă să fie organizate - improvizând, adaptându-se - este foarte emoționant pentru mine”, a spus regizorul „Goodfellas”, premiat cu Oscar.

„Ce se întâmplă în presă și în cultura populară cu cinematografia este foarte trist. Cinematografia devine marginalizată și devalorizată, este privită ca o formă de comfort food.”

Într-o ediție a New York Times, din noiembrie anul trecut, Scorsese spunea că cinematografele trebuie să fie locul „în care regizorul își arată personalitatea” și a avertizat că filmele cu super-eroi nu lasă loc pentru așa ceva.

„Să sărbătorim însăși existența cinematografiei este cu atât mai important și mai necesar ... această remarcabilă formă de artă a fost și va fi întotdeauna mult mai mult decât un divertisment... Cinematografele, peliculele, filmele, trebuie să fie  o sursă de admirație și inspirație”, spune Scorsese în videoclipul difuzat marți.

 

Către un al doilea Oscar...

Britanicii Anthony Hopkins și Kate Winslet au fost premiați la gala virtuală de la Toronto, unde ambii promovează noi filme apreciate care le-ar putea aduce un al doilea Oscar.

Din Anglia, Winslet a spus că rolul ei de paleontolog din „Ammonite”, o poveste de dragoste pentru lesbiene din secolul al XIX-lea, a fost un adevărat ”dar”.

„Îmi place să joc scene care mă fac să mă simt îngrozită și scene care mă fac să simt o bucurie incredibilă”, a spus Winslet, care a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul său din „Cititorul” (The Reader) în 2008 și care are alte șase nominalizări, inclusiv pentru fenomenul global „Titanic”.

Ultimul ei film, „liniștit, intim”, urmărește legătura dintre eroina care vânează fosile și o mamă îndurerată interpretată de Saoirse Ronan.

Hopkins, în vârstă de 82 de ani, a declarat: „Sunt uimit că sunt încă aici - încă lucrez la vârsta mea”. El a descris „The Father”, cu care dramaturgul francez Florian Zeller debutează în regie, adaptându-și propria piesă premiată din 2012, ca fiind „foarte intensă și profund tulburătoare”.

Filmul prezintă lupta personajului lui Hopkins cu paranoia, pierderea memoriei și realitățile contradictorii, cu puțin umor dar și patos. Acesta joacă alături de Olivia Colman care o interpretează pe fiica sa.

Hopkins a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1992 pentru rolul său de criminal în serie, Hannibal Lecter în „Silence of the Lambs” și de atunci a fost nominalizat de încă patru ori.

Atât Winslet, cât și Hopkins au dedicat o mare parte din discursurile lor proiectate într-un cinematograf gol din Toronto, pentru a mulțumi celor care lucrează pentru urgențele din domeniul sanitar.

Chloe Zhao, regizoarea filmului nominalizat la Oscar, "Nomadland", care a câștigat Leul de Aur la festivalul de film de la Veneția weekendul trecut, a fost, de asemenea, recunoscută pentru munca ei.

Festivalul Internațional de Film din Toronto se va încheia duminică.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr