Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea mantiei Reginei Maria

incoronare_bun.jpg

Încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, Alba Iulia, 1922
Sursa imaginii: 
unstory.com

Pagina de istorie de astăzi ne spune povestea unui interesant obiect vestimentar, care a aparținut Mariei de Saxa-Coburg și Gotha, cea care avea să rămână în istorie drept Regina Maria a României. Vă invităm să descoperiți, povestea mantiei Reginei Maria, pe care a purtat-o la încoronarea din octombrie 1922, de la Alba Iulia.

Despre viața și activitatea Reginei Maria au fost scrise zeci de mii de pagini. Maria Împărăteasa, cum îi spuneau soldații, a fost una dintre figurile principale ale Primului Război Mondial și ale Marii Uniri.

În octombrie 1922, a trăit un moment de triumf la Alba Iulia, când a fost încoronată drept regină a României Mari. Unul dintre martorii acestui moment este... mantia pe care Regina Maria a purtat-o la încoronare.

Mantia Reginei Maria este o adevărată operă de artă. La fel ca și mantia Regelui Ferdinand I, ea a fost concepută special pentru Serbările Încoronării de la Alba Iulia din 1922.

Regina Maria în 1922, foto: Guggenberger Mairovits, Sibiu via peles.ro

Concepția celor două simboluri ale suveranității a fost realizată de pictorul Costin Petrescu, un artist plastic valoros, care a fost pictorul oficial al Familiei Regale a României. Costin Petrescu a vrut să transpună în această mantie fastul curții basileilor bizantini.

Hlamida purtată de Regina Maria la Alba Iulia în 1922 a fost realizată efectiv de o altă artistă de valoare. Este vorba de Elena Niculescu Frunzeanu.

În epocă, ea era directoarea Școlii de sericicultură și țesătorie din București, faimoasă pentru educația pe care o oferea viitorilor meșteri mătăsari din capitala Regatului României. Mantia regală este realizată din ţesătură lamé şi fir de aur.

Hlamida Reginei Maria este decorată cu broderii de mătase şi aplicaţii de pietre semipreţioase. Acestea compun un adevărat arsenal simbolic, ce include blazoanele tuturor principatelor și provinciilor care formau România Mare, precum și blazonul Familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, din care proveneau Carol I și Ferdinand I, precum și blazonul Familiei de Edinburgh, din care provenea ea însăși.

Culoarea mantiei este aurie. Ea a fost brodată cu spice şi snopi de grâu, cu dublă semnificație: Pâinea Domnului și bogăția câmpiilor României. Chenarul mantiei regale este realizat din hermină, pe toată marginea hlamidei.

Aceasta are și o bordură de mătase purpurie, simbol al senatorilor Imperiului Roman, al basileilor bizantini și al cardinalilor catolici. Bordura purpurată se lățește în semicerc în jurul gâtului, unde este brodată monograma Reginei Maria.

Mantia era un simbol care se adresa deopotrivă românilor ortodocși și greco-catolici din Transilvania.

Regina Maria își nota în jurnal: ”Arăt ca acele statui ale Fecioarei care, în ţările catolice, sunt în mod special înveşmântate şi împodobite cu bijuterii în zilele de sărbători şi purtate pe străzi în procesiuni. Culoarea aurului, folosit pentru toaletă şi mantie, este absolut superbă. Lucrat pe un fond cu fir de mătase roşie are umbre splendide, ca un apus de soare”.

Mantia Reginei Maria este păstrată la Castelul Peleș, acolo unde se află Tronul Țării. (Foto: peles.ro)

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 29 octombrie 2020