Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când Europa își onorează tradițiile și patrimoniul – iar România este acolo

ambulanta_pentru_monumente_-_fb.jpg

Ambulanța pentru Monumente
Ambulanța pentru Monumente
Sursa imaginii: 
Ambulanța pentru Monumente - Muntenia Nord | Facebook

Este remarcabil faptul că proiectul românesc ”Ambulanța pentru Monumente” a fost desemnat de Comisia Europeană drept câștigătorul Premiului Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Europa Nostra 2020.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru salvarea a sute de monumente istorice, printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului.

Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție.

Astfel, au fost întreprinse lucrări absolut urgente pentru tot felul de clădiri istorice, de la biserici, mori de apă, conace la vechi stații de cale ferată.

După cum spune și Comisia Europeană, în comunicatul său pe această temă, sute de primari, preoți, consilieri locali și alți reprezentanți ai comunităților locale și-au unit forțele cu voluntarii, pentru a frâna distrugerea propriului patrimoniu.

În plus, inițiativa a presupus instruirea unor profesioniști și meșteri tineri, atingând astfel o problemă care nu apare doar în România, ci și într-o serie de alte țări europene.

Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 și sunt gestionate de organizația Europa Nostra. Aceasta reprezintă vocea europeană a societății civile, dedicată salvgardării și promovării patrimoniului cultural și natural. Iar distincțiile reprezintă cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului.

Anul acesta, festivitatea a avut loc în format virtual, iar premiul Publicului a răsplătit proiectul românesc pentru salvarea a sute de clădiri monument istoric.

Premierea proiectului românesc a venit după exprimarea a 12.000 de către cetățeni din întreaga uniune Europeană, printr-un sondaj online.

Și, pentru a aprecia mai bine contextul, putem să privim și către lista Marilor Premii acordate în acest an. Este vorba despre restaurarea exemplară a bazilicii „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul din anul 2009.

Apoi, remarcabilul proiect „Rețeaua Tramontana III” dedicat cercetării patrimoniului tangibil și intangibil din regiunile montane ale Europei, desfășurat de Franța, Italia, Polonia, Portugalia și Spania.

Și nu în ultimul rând, marea expoziție „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” , organizată de Polonia și Spania, care a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr de concentrare  nazist.

Se cuvin, așadar, felicitări inițiatorilor proiectului ”Ambulanța pentru Monumente” și organizațiilor care îl dezvoltă: Asociația MONUMENTUM –Transilvania Sud, Asociația pentru patrimoniu activ – PACT – Banat, Asociația VERNACULAR – Arad, Ascociația ARHAIC – Sălaj, Asociația ACTUM –  Moldova Nord.

Într-o țară care suferă enorm de pe urma neglijării patrimoniului – deși sunt atâția care-și afișează atât de gălăgios patriotismul – munca acestor organizații este remarcabilă. Și iată că este recunoscută în Europa.

 
Ascultă #Eurocronica lui Ovidiu Nahoi, la RFI România