Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Descoperire de senzație în Egipt: Peste 100 de sarcofage intacte (foto, video)

egipt_sarcofage.png

Arheologii deschid în fața publicului unul din sarcofagele recent descoperite la Saqqara, Cairo, 14 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
© Ahmed Hasan, AFP

Peste 100 de sarcofage datând de mai bine de 2.500 de ani, pictate în culori excepțional de bine conservate, au fost descoperite recent în Egipt. Este vorba, potrivit specialiștilor, despre cea mai importantă descoperire de acest gen a anului.

Sicriele sigilate din lemn, dintre care unele care au fost deschise în fața publicului și a presei la sfârșitul săptămânii trecute, aparțineau unor înalți demnitari din perioada târzie și perioada ptolemeică a Egiptului antic.

Au fost găsite în 3 puțuri funerare la adâncimi de 12 metri, în necropola Saqqara, la sud de Cairo.

Arheologii au deschis, în cadrul unui eveniment cu public, un sarcofag pentru a dezvălui o mumie înfășurată într-un giulgiu împodobit cu hieroglife viu colorate.

Saqqara, unde se află mai multe piramide, mănăstiri antice și cimitire pentru animale, este o vastă necropolă a vechii capitale egiptene Memphis, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

"Saqqara nu și-a dezvăluit încă misterele. Este în continuare o comoară...", a spus ministrul Antichităților și Turismului, Khaled al-Anani, în cadrul evenimentului. "Săpăturile sunt încă în desfășurare. De cele mai multe ori, când dezgropăm un sarcofag, găsim dedesubt încă unul...".

Cea mai recentă descoperire a venit la  mai puțin de o lună după ce arheologii din zonă au găsit alte 59 de sicrie din lemn bine conservate și sigilate, datând și ele de mai bine de 2.500 de ani.

 

„Statui splendide”

Au fost descoperite de asemenea mai mult de 40 de statui ale zeităților antice, și câteva măști funerare, a precizat ministrul.

Alte două statui din lemn au fost găsite în mormântul unui vechi judecător din dinastia a VI-a, potrivit  lui Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem pentru Antichități din Egipt.

Nu a fost clar imediat dacă statuile înfățișau pe vreunul dintre membrii familiei judecătorului, dar se crede că o statuie reprezintă o persoană, pe nume Heteb Ka, care era „venerată de rege”, a spus Waziri.

"Frumusețea statuii ... este văzută în complexitatea sprâncenelor, a mustății și a genelor. Este absolut frumoasă și minunată", a adăugat el.

Sarcofagele vor ajunge în mai multe muzee din Egipt, inclusiv Grand Egyptian Museum (GEM), de pe platoul Giza. Situat lângă faimoasele piramide din Giza, GEM ar trebui să fie inaugurat în 2021, după mai multe amânări.

Anani spune că acest val de descoperiri se datorează intensificării programului de săpături arheologice în ultimii ani.

Se așteaptă ca o altă descoperire din vasta necropolă Saqqara să fie anunțată în decembrie 2020 sau la începutul anului 2021. Arheologii speră să găsească tot în această zonă un atelier în care se fabricau aceste sicrie din lemn pentru mumii.

„Credem că este în apropierea puțurilor funerare... egiptenii antici obișnuiau să își cumpere sicriele din acest atelier”, explică Waziri.

Egiptul speră că descoperirile arheologice vor stimula turismul, un sector care a avut mult de suferit, de la revoluția din 2011, până la pandemia de coronavirus de astăzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Traducere de Anda Costiuc după France24

Foto: AFP, Reuters, Getty Images, Facebook / Ancient Egypt

Editor Șerban Georgescu