Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Life Before Internet, jocul care ne aduce înapoi în 1994

afisdemolbisufragerie-r8jw.jpg

Sursa imaginii: 
Life Before Internet

“Nu am vrut să vorbim despre istoria post-comunistă, ci despre viața înainte de internet”, spune Ioana Păun. “România asta a anilor ‘90 cu Ion Iliescu și mineriade și tumult social nu a fost în prim plan în joc, ci mai degrabă o Românie a lucrurilor care se fac analog.”

Vă mai amintiți cum arăta viața fără internet? Nici noi, dar avem o variantă ajutătoare la care ajungem tot cu ajutorul computerului. O echipă de artiști, programatori, scriitori și muzicieni au creat un joc video indie în care ajungi să trăiești o zi din viața unei adolescente de 17 ani, în România anului 1994.

Life before internet” se numește jocul și Ioana Păun, cea care l-a produs și curatoriat recunoaște la RFI că “întreg proiectul este un paradox, este despre viața fără internet, dar a fost realizat într-o mare proporție online”.

Ce putem vedea timp de o oră cât ne ia să ne jucăm Life Before Internet?

"Am refăcut câteva interioare care încă mai există în unele orașe și în unele blocuri. Multe din obiectele de acolo cu siguranță se pot găsi doar la talcioc. Ceasul acela imens de perete lucios argintiu sau aurie, niște bibelouri din perioada anilor 70 -80. Televizoarele de atunci care erau foarte mari, televizoarele Goldstar. Sunt interioare inspirate exclusiv din perioada aceea", detaliază Ioana Păun.

Destinat în special celor născuți în epoca digitală, Life Before Internet spune povestea unei tinere deconectate de la tehnologie.

Proiectul este inițiativa artiștilor Ioana Păun și Sillyconductor, cărora li s-au alăturat game designer-ul Mona Bozdog și coderul Cătălin Boitor, precum și artiștii vizuali Lucian Lupu, Adrian Cârciova, Fabiola Pascu și Irisz Kovacs.

 
Ioana Păun, curator Life Before Internet