Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproape singur cu Mona Lisa la Luvru. Cât merită această oportunitate?

mona_lisa.jpg

Muzeul Luvru scoate la licitaţie şansa de a admira de aproape faimosul tablou "Mona Lisa" pentru a-şi suplimenta veniturile afectate de criza sanitară.
Sursa imaginii: 
site-ul muzeului Luvru

Muzeul Luvru scoate la licitaţie şansa de a admira de aproape faimosul tablou "Mona Lisa" pentru a-şi suplimenta veniturile afectate de criza sanitară. Cel mai vizitat muzeu din lume va avea pierderi de până la 90 de milioane de euro anul acesta.

Întrucât pandemia de coronavirus ţine vizitatorii departe, Muzeul Luvru scoate la licitaţie şansa de a admira de aproape faimosul tablou ''Mona Lisa'', precum şi o plimbare de-a lungul acoperişului muzeului, construit în urmă cu 800 de ani, alături de artistul stradal francez JR, informează Reuters.

Persoana care va oferi suma cea mai mare va avea şansa de a asista la examinarea anuală a capodoperei lui Leonardo da Vinci, procedură întrezărită de obicei doar printre capetele mulţimii strânse în jurul portretului.

Până acum doar câţiva lideri mondiali au fost martorii unui eveniment asemănător în ultimele decenii.

Casa de licitaţii Christie's speră ca pentru experienţa "Mona Lisa" să se obțină o sumă estimată între 10.000 şi 30.000 de euro în urma licitației.

În fiecare an, "Mona Lisa", probabil cel mai faimos tablou din lume, este coborât de pe perete şi scos din cutia de sticlă în care este depozitat pentru o verificare rapidă. Opera, care datează din jurul anului 1503, riscă să se fisureze.

"Luvrul suferă asemenea tuturor marilor muzee din lume", a spus Yann Le Touher, care se ocupă de relaţii cu clienţii în cadrul muzeului.

În 2019, aproape 10 milioane de vizitatori au trecut pragul Luvrului, dar muzeul a fost închis mai bine de cinci luni anul acesta în timpul celor două perioade de lockdown impuse de pandemie. În perioada în care a fost deschis, pe timpul verii, numărul vizitatorilor a scăzut cu până la 75% în timpul lunilor de vârf.

Potrivit reprezentantului muzeului, Luvrul va pierde până la 90 de milioane de euro anul acesta.

Muzeele, teatrele şi cinematografele urmează să-şi redeschidă porţile în Franța pe 15 decembrie dacă transmiterea virusului a încetinit suficient.