Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollywood de Transilvania sau povestea celui care a turnat primele filme la Cluj

janovics_jeno.jpg

Jeno Janovics în 1903
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În data de 8 decembrie 1872 se năștea unul dintre pionierii cinematografiei. Este vorba de marele regizor Jeno Janovics, cel care a realizat primele filme de pe actualul teritoriu al României și care a transformat Clujul într-un important centru al cinematografiei. Printre discipolii săi s-au numărat cineaștii Alexander Korda și Michael Curtiz.

Jeno Janovics a venit pe lume în orașul Ujgorod. În 1872, acest oraș era reședința comitatului Ung din Austro-Ungaria, iar azi face parte din Ucraina.

Jeno Janovics provenea dintr-o familie evreiască de cultură maghiară, care avea o condiție materială modestă. Cu toate acestea, membrii familiei au investit, cu mari sacrificii materiale, în educația copiilor, mai ales după ce, în 1877, familia Janovics s-a mutat în Budapesta.

Jeno Janovics s-a manifestat drept unul dintre cei mai talentați dramaturgi din Austro-Ungaria. A decis să se mute la Cluj, pentru a studia la doctoratul cu teza intitulată ”Realismul dramaturgiei lui Gergely Csiky”. De asemenea, a susținut și examenele necesare pentru a deveni profesor.

Jeno Janovics a devenit, în 1905, directorul Teatrului Maghiar din Cluj. A fost unul dintre cei mai buni directori ai acestei instituții.

În anul 1907, el a realizat, în piațeta situată între palatele Urania și Astoria, azi sediul Camerei de Comerț și Industrie din Cluj, primele filmări turnate pe actualul teritoriu al României. Este vorba de niște încercări care documentau viața zilnică din Cluj în perioada La Belle Epoque.

Pasiunea sa pentru film s-a concretizat într-o colaborare cu renumita casă de filme Pathé din Franța. Jeno Janovics a realizat, în anul 1913, primul său film artistic mut, intitulat Murgul șarg.

Treptat, datorită marelui regizor, Clujul a devenit unul dintre cele mai importante centre de producție cinematografică din Imperiul Austro-Ungar.

 

 

Filmul mut ”Ultima Noapte” (1917) de Jeno Janovics; Sursa: youtube.com

Jeno Janovics a continuat să trăiască și să creeze la Cluj și după Unirea Transilvaniei cu Regatul României. În anul 1919, a fondat casa de film Transsylvania. Jeno Janovics s-a bucurat de o mare prețuire în comunitatea locală.

A pus în scenă numeroase piese de teatru scrise de autori maghiari, dar a colaborat foarte bine și cu autori români. A pus în scenă, de exemplu, piesa Zamolxe, de Lucian Blaga. Din anii 1930, a început să își dedice tot mai mult timp literaturii.

Însă Cel de-al Doilea Război Mondial a echivalat cu o tragedie. După ce Clujul, împreună cu Transilvania de Nord, a intrat în componența Ungariei, autoritățile fasciste maghiare au decis aplicarea unor legi antievreiești dure.

Jeno Janovics spera să fie exceptat de la aplicarea acestor legi, pentru că soția sa, Lili Poor, era creștină. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, fratele său, Andras, a fost ucis de naziștii maghiari din Partidul Crucilor cu Săgeți care au preluat puterea în Ungaria după încercarea lui Miklos Horthy de a negocia o pace separată.

Jeno Janovics urma să fie deportat la Auschwitz, însă a scăpat cu viață pentru că niște prieteni l-au ascuns în Budapesta, din 1944 până în 1945. După înfrângerea naziștilor, s-a întors la Cluj, unde a revenit la conducerea Teatrului Maghiar. Însă la scurtă vreme a murit din cauza unui atac de cord.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 8 decembrie 2020