Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Beethoven - 250 de ani de la naștere: Întâlnire cu Mozart?

beethoven_mozart.jpg

Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart
Este puțin probabil ca Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart să se fi întâlnit vreodată
Sursa imaginii: 
Daily Telegraph

Pe 17 decembrie se împlinesc 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven. El este considerat, alături de Wolfgang Amadeus Mozart, cel mai mare compozitor din istorie.

S-au întâlnit oare cei mai mari doi compozitori din istoria omenirii, Mozart și Beethoven? Iată o întrebare al cărei răspuns va pluti mereu în incertitudine, răspunsul fiind mai probabil nu sau în orice caz doar pentru un foarte scurt timp.

Ce se știe cu siguranță este faptul că în 1787 Beethoven, în vârstă de 16 ani, a călătorit din orașul său natal Bonn la Viena, unde Mozart, care avea 31 de ani, era în culmea gloriei.

Biograful lui Mozart din secolul al XIX-lea, Otto Jahn, este cel care a lansat varianta întâlnirii pe care o avea dintr-o “sursă cu autoritate

Beethoven și-a făcut apariția la Viena ca un tânăr muzician promițător în primăvara anului 1787, dar a putut rămâne acolo doar un timp scurt; i-a fost prezentat lui Mozart și i-a cântat la cererea sa. Mozart, considerând piesa pe care a interpretat-o Beethoven ca o piesă de spectacol studiată, era oarecum rezervat în aprecieri.

Beethoven, observând acest lucru, a cerut o temă de improvizație și, inspirat de prezența maestrului pe care îl venera, a cântat în așa fel încât treptat i-a captat întreaga atenție lui Mozart; întorcându-se către cei din jur, acesta a spus cu emoție: Rețineți-l pe acel tânăr; el își va face un nume în lume! ”, scrie Jahn.

Această relatare fără o sursă dovedită este însă puțin credibilă. Mozart a fost plecat în prima jumătate a lui 1787 la Praga, unde tatăl său era grav bolnav, era extrem de ocupat cu opera Don Giovanni și în plus avea și un elev care locuia în casa sa, Johann Nepomuk Hummel în vârstă de nouă ani, deci un al doilea elev ar fi fost exclus.

Un lucru cunoscut și mult mai probabil este că Beethoven l-a auzit pe Mozart cântând. Karl Czerny, elevul lui Beethoven, i-a povestit lui Jahn că Beethoven a considerat interpretarea lui Mozart “bună, dar tare, fără legato”.

Probe inexistente

Cert este că Beethoven s-a întors la Bonn, probabil după două sau trei luni, unde mama sa avea să moară în vara acelui an de tuberculoză, tatăl său era un alcoolic și ca atare el a trebuit să aibă grijă de cei doi frați mai mici ai săi.

Carte de conversație a lui Beethoven surd
În ultima perioadă a vieții, Beethoven, complet surd, comunica numai în scris

Beethoven a revenit la Viena în 1792, la un an după moartea lui Mozart, și avea să trăiască aici până la sfârșitul vieții.

Nu există însă niciun document, nicio scrisoare care să ateste întâlnirea între cei doi titani ai muzicii clasice.

În cărțile de conversație păstrate de Beethoven pentru comunicare, după ce a surzit, găsim două mențiuni ale lui Karl, nepotul său.

Prima: "L-ai cunoscut pe Mozart; unde l-ai văzut? ”. A doua: "Mozart a fost un bun cântăreț de pianoforte? Atunci era abia la început.”

Din păcate, răspunsurile lui Beethoven lipsesc aici, întrucât, ca de obicei, el a răspuns oral la aceste întrebări scrise.

În concluzie, este improbabil ca cei doi să se fi întâlnit vreodată, dar influența lui Mozart asupra lui Beethoven – de la a cărui naștere se împlinesc pe 17 decembrie 250 de ani - a dăinuit, cei doi lăsând o moștenire ne-egalată patrimoniului cultural universal.

Concertul numărul 3 în Do minor pentru pian și orchestra de Beethoven