Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Colectiv” a fost desemnat cel mai bun documentar al anului de către Academia Europeană de film

colectiv_film_nananu_fb.jpg

Image source: 
Alexander Nanau - ffacebook

Pelicula regizată de Alexander Nanau, a fost ales aseară, într-o gală organizată online, pentru una dintre distincțiile supranumite și „Oscarurile europene”.

Pelicula este propunerea României la secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional" a premiilor Oscar în 2021. România participă pentru prima oară la premiile Academiei Americane de Film cu un documentar.
Lansat pe 20 noiembrie în cinematografe și pe platformele „video-on-demand” din SUA, Canada, Marea Britanie și Irlanda, filmul lui Nanau parcurge un traseu de la incendiul devastator, în care și-au pierdut viața 64 de persoane, la criza din sistemul medical românesc – ajungând în culisele corupției politice la nivel guvernamental.
Este un documentar observațional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de All the Presidents’ Men (Toți oamenii președintelui) sau Spotlight”, a scris The Guardian, în timp ce Chicago Tribune susține: „În noiembrie, la opt luni de la debutul pandemiei COVID-19 care devastează în continuare SUA, nu este niciun dubiu că acest film despre pericolele reale ale unui guvern care își minte cetățenii săi despre o criză din sănătate este incredibil de previzibil și reprezintă de fapt o poveste care trage un mare semnal de alarmă. Captivant, incisiv și șocant de puternic, este fără doar și poate documentarul anului”.
TEXT VOX