Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


250 de ani de Ludwig van Beethoven

beethoven.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Ludwig van Beethoven

În decembrie 1770, în orașul german Bonn, venea pe lume Ludwig van Beethoven. Data exactă a nașterii sale este necunoscută, însă știm data botezului: 17 decembrie, acum 250 de ani. Ludwig van Beethoven a rămas în istorie prin tenacitatea cu care a reușit să își învingă surzenia și să creeze unele dintre cele mai frumoase lucrări muzicale din istorie.

Ludwig van Beethoven era urmașul unei adevărate dinastii de muzicieni. Bunicul său fusese muzician în ducatul austriac al Brabantului, din Flandra de azi. El s-a mutat la Bonn, unde a devenit muzician la curtea principelui episcop de Koln.

Tatăl său a devenit, de asemenea, muzician la curtea principelui episcop. Bunicul său matern era, de asemenea, muzician la curtea arhiepiscopului din Trier. Primul profesor de muzică al lui Ludwig van Beethoven a fost chiar tatăl său. Cu un caracter tiranic, el nu a reușit să îi insufle fiului său dorința de a apărea cu orice preț în luminile scenei.

Tatăl marelui compozitor a încercat să îl prezinte pe Ludwig van Beethoven ca pe un copil minune, după modelul lui Mozart. Pentru aceasta, a încercat să îi ascundă vârsta adevărată și să îl prezinte pe Ludwig van Beethoven mai tânăr decât era în realitate.

Copilul a ales calea studiului cu seriozitate, alături de muzicieni care îi erau colegi tatălui său la curtea principelui episcop de Koln. Talentul său a fost remarcat de aristocrații din Bonn, care au decis să îl sprijine pe micul pianist.

Adolescența lui Ludwig van Beethoven a fost marcată de moartea mamei sale, în 1787, precum și de faptul că tatăl său devenise alcoolic și a fost retras din serviciul curții principelui arhiepiscop. Ludwig van Beethoven a reușit să supraviețuiescă cu ajutorul lecțiilor de pian și cu ajutorul unor concerte.

A primit și unele comenzi pentru a compune bucăți muzicale, precum două cantate, care au marcat dispariția împăratului Iosif al II-lea și ascensiunea la tronul a lui Leopold al II-lea.

În noiembrie 1792, Ludwig van Beethoven s-a stabilit la Viena. Primii ani și i-a petrecut în studiu și concerte. A studiat cu marele Antonio Salieri.

Beethoven a câștigat sprijinul aristocraților vienezi, impresionați de talentul său la pian. A început să își publice compozițiile și să organizeze concerte, care i-au adus confortul financiar care îi lipsise până atunci. Treptat, a devenit unul dintre cei mai apreciați muzicieni din Imperiu.

Din 1801, Ludwig van Beethoven a început să sufere de o boală care i s-a agravat treptat și care i-a provocat o surzenie tot mai pronunțată. A compus simfonia Eroica, pe care i-a dedicat-o lui Napoleon Bonaparte. Însă, dezamăgit de politica împăratului francez, a înlăturat dedicația.

S-a apropiat de arhiducele Rudolf de Habsburg, căruia i-a devenit profesor de pian și de compoziție. Beethoven a continuat să creeze, în timp ce Europa era cuprinsă de febra războaielor napoleoniene. În 1814, s-a produs ultima apariție a lui Beethoven în public, în calitate de interpret solo.

Tot mai surd, Beethoven s-a izolat de societate și s-a dedicat muncii sale. Lucrările sale se bucurau de un succes tot mai mare, dar Beethoven nu se mai putea bucura de aplauze și de ovații, pentru că nu le mai auzea. În 1827, el s-a stins din viață, în culmea gloriei, dar și într-o izolare tot mai accentuată. La înmormântarea sa au venit peste 10.000 de oameni, care au dorit să îi aducă un ultim omagiu. 

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 15 decembrie 2020