Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexander Nanau, regizorul „Colectiv”: Am arătat că nu am putut și nu putem să tratăm marii arși în România

colectiv.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

După ce a fost desemnat recent cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, filmul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost selectat printre cele trei filme finaliste pentru Premiul LUX, acordat de Parlamentul European şi Academia Europeană de Film. Cât de importantă este această nouă recunoaștere pentru acest film-documentar și unde poate fi el vizionat în vremuri de pandemie? RFI l-a întrebat chiar pe regizorul peliculei Colectiv, Alexander Nanau.

Nu îi putem trata și nu am putut să îi tratăm pe acești mari arși în România

Alexander Nanau: Povestea urmărește în timp real o atitudine de viață a unor oameni care, într-adevăr, într-un mod profund, se implică în societatea în care trăiesc, fie un jurnalist de investigație cu echipa lui, fie un avertizor de integritate care refuză să mai participe la minciună și spune pentru prima dată, după incendiul din Colectiv, adevărul despre infecțiile care i-au ucis pe mulți dintre răniți. Și sigur, în a doua parte asistăm la o poveste a unui cetățean simplu, numit într-o poziție de ministru, într-o poziție de putere a statului. Vedem cum este nevoie de un cetățean care nu este legat de mâini și de picioare de către un partid sau de către obligații către colegi din politică și poate spune foarte clar adevărul. Nu îi putem trata și nu am putut să îi tratăm pe acești mari arși în România.

Reporter: Aș vrea să ne spuneți câte ceva despre cum a fost filmată, concepută această producție. Îmi amintesc că filmul îți dă impresia că un cameraman parcă a fost aproape în permanență cu echipa de investigație de la Gazeta sporturilor.

A.N: Așa sunt făcute filmele mele. Se cheamă documentar observațional, numit și cinema verite sau în spațiul anglo-saxon direct cinema. Este un mod de a face film documentar prin a urmări îndeaproape viața sau meseriile protagoniștilor aleși pe o perioadă mai lungă de timp. Nu e material adunat din alte locuri. Ci ăsta este jobul meu de regizor și de cameraman de a documenta poveștile de viață care se desfășoară în timp real, fără să știu ce se va întâmpla, de fapt, până la final. Eu sunt propriul meu cameraman.

Rep: Filmul Colectiv a fost selectat printre cele trei filme finaliste pentru premiul LUX, o distincție acordată de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film. Câștigătorul urmează să fie anunțat în aprilie anul viitor. Ce înseamnă pentru dumneavoastră intrarea în această finală?

Colectiv, tradus în 24 de limbi

A.N: În afară de faptul că a fost distins ca cel mai bun documentar european din 2020, această distincție, premiul LUX, este dat de un juriu format din profesioniști din toate țările Europene, care decid care filme europene merită să fie traduse în 24 de limbi europene și să fie distribuite până în aprilie când se va stabili un câștigător. Din punctul meu de vedere nici nu contează cine câștigă această cursă pentru că toate trei filmele sunt traduse în 24 de limbi și toate trei filmele au această expunere incredibilă în toată Europa, screeninguri în toate țările. Asta înseamnă că filmul va ajunge la mult mai multă lume. Evident că este îmbucurător. Credem că această poveste care pare să reflecte problemele din mai multe țări, nu doar din România, trebuie să ajungă la lume și oamenii să vadă că este posibil să ai curajul pe care îl au în acest film avertizorii de integritate și este posibil să faci jurnalism independent fără să nu îți respecți meseria pentru că ai niște patroni sau lucrezi pentru niște televiziuni care profită de bani de la guverne și preferă să închidă ochii.

Rep: Din 2021 putem spera ca filmul va ajunge să fie vizionat și în cinematografe. Acum, având în vedere situația dificilă din punct de vedere sanitar, domnule regizor, unde poate fi vizionat încă acest film? Vă întreb pentru cei care nu l-au văzut și ar fi curioși să vadă producția dumneavoastră...

A.N: Da, bineînțeles. În Europa și în România se poate viziona pe platforma HBO Go. Din când în când este difuzat și pe postul de televiziune HBO. Acum a avut un start în Statele Unite, în Canada, în Anglia, în Irlanda, unde poate fi vizionat pe toate platformele, începând de la iTunes, la YouTube, la Xbox și ce platforme or mai exista. Evident poate fi văzut contra unui cost. Urmează să fie lansat în Franța, în Italia, în Japonia, în Australia, pe multe continente și în multe țări, dar la începutul anului 2021. 

 
Regizorul Alexander Nanau, despre filmul său Colectiv