Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine sunt creatorii celebrelor colinde Silent Night, Jingle Bells și O, Christmas Tree

stille_nacht.jpg

Joseph Mohr și Franz Gruber sunt autorii celebrului colind Stille Nacht, devenit ulterior Silent Night
Sursa imaginii: 
oclarim.com.mo

Răsfoim o nouă pagină de istorie și ne oprim la una de istorie a muzicii. Aflați în cele ce urmează povestea a trei dintre cele mai cunoscute colinde în toată lumea: Silent Night, Jingle Bells și O, Christmas Tree.

Povestea colindei "Stille Nacht"/"Silent Night" a început în 1818, în ajunul sărbătorii naşterii lui Iisus, când preotul Joseph Mohr din Oberndorf, Austria, a aflat că orga bisericii s-a defectat şi că exista riscul ca slujba religioasa să fie una fără muzică.

Astfel că a apelat la prietenul său, dirijorul corului bisericesc, Franz Gruber, căruia i-a cerut să compună o linie melodică pentru două voci şi cor, cu acompaniament de chitară. Versurile le avea scrise încă din 1816.

Noul colind a fost numit "Stille Nacht" şi s-a auzit pentru prima dată la liturghia de noapte din Biserica Sfântul Nicolae din Oberndorf.

40 de ani mai târziu, versurile în limba germană ale cântecului au fost traduse în engleză de către preotul John Freeman Young, de la Biserica Trinity din New York. Așa a luat naștere "Silent Night".

Până în prezent, colindul a fost prezentat în peste 300 de versiuni, traduse în peste 140 de limbi.

O altă colindă cunoscută în toată lumea este "Jingle Bells". Melodia care nu are nicio conotație religioasă nu a fost creată special pentru Crăciun, ci pentru o serbare organizată într-o şcoală din SUA, cu prilejul Zilei Recunoştinţei.

Compusă de James Lord Pierpont, în anul 1850, în Savannah, Georgia, s-a numit inițial "One Horse Open Sleigh", şi, potrivit unor voci, ar fi fost inspirată de cursele anuale de sănii trase de cai din Medford, Massachusetts.

Câţiva ani mai târziu, numele i-a fost schimbat în "Jingle Bells". Sub acest titlu, a intrat în istorie drept prima melodie transmisă în Cosmos, în 16 decembrie 1965.

O a treia colindă cu istorie este "O Tannenbaum", în românește O brad frumos. Acest colind îşi are originile în Germania.

Cea mai veche versiune a piesei datează din secolul al XVI-lea, când Melchior Franck a scris un cântec popular despre tradiţia de a aduce un brad în casă pentru a-l împodobi.

Versurile originale au fost revizuite în 1824 de către Ernst Anschütz, un organist, profesor şi compozitor din Leipzig. Cântecul a devenit unul dintre cele mai cunoscute din lume.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 22 decembrie 2020