Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisarul Montalbano – serialul polițist care a adus faimă Siciliei

montalbano_echipa.jpg

Comisarul Montalbano și echipa sa
Comisarul Montalbano (primul din stânga) și echipa sa în secția de poliție Vigata
Sursa imaginii: 
https://www.themoviedb.org/

Italia a fost una dintre țările europene cele mai afectate de pandemia de Coronavirus așa că nu este de mirare că orice divertisment este bine venit pentru o populație greu încercată pe tot parcursul anului 2020. Și în fiecare săptămână în decembrie, canalul public RAI a difuzat în reluare câte un episod din serialul polițist Il Commissario Montalbano – cel mai de succes serial italian de acest fel din istorie.  

De fiecare dată, episoadele s-au clasat fie pe primul, fie pe al doilea loc în topul audienței TV pe întreaga țară, confirmând popularitatea acestui serial al cărui debut s-a produs pe micile ecrane în 1999.

Acțiunea de petrece în Sicilia, într-un orășel fictiv – Vigata – unde Salvo Montalbano (interpretat de actorul Luca Zingaretti) conduce comisariatul local de poliție și este confruntat în fiecare episod cu omoruri adeseori misterioase.

Montalbano are o echipă devotată – adjunctul său Domenico “Mimi” Augello (Cesare Bocci), inspectorul Giuseppe Fazio (Peppino Mazzota), agenții Catarella (Angelo Russo) și Galluzzo (Davide Lo Verde), este acompaniat de medicul legist Pasquano (Marcello Perracchio) sau șeful Tele Vigata Nicolo Zito (Roberto Nobile) și reușește de fiecare dată să descopere vinovații, în pofida frecventului scepticism al superiorilor săi și al magistraților de instrucție.

Între 1999 și 2020 au fost difuzate 36 de episoade, al căror regizor a fost Alberto Sironi, care a decedat în 2019 și rolul său a fost preluat pentru terminarea ultimelor două episoade de Zingaretti însuși.

Fenomenul Camilleri

Serialul este bazat pe romanele scriitorului și regizorului de teatru sicilian, Andrea Camilleri (1925 – 2019), un nume practic necunoscut până acum 25 de ani.

Andrea Camilleri (stânga) cu Luca Zingaretti
Andrea Camilleri (stânga), aici cu Luca Zingaretti, a devenit faimos cu romanele Montalbano după vârsta de 70 de ani
Sursa imaginii: 

La aproape 70 de ani, Camilleri a început să scrie romanele care l-au făcut faimos în întreaga lume – au fost vândute peste 65 de milioane de exemplare – iar în 1998 directorul companiei de producție de film Palomar, Carlo Degli Esposti, a avut ideea transpunerii în peliculă a cărților lui Camilleri.

Regizorul Sironi a străbătut Sicilia în lung și în lat, alegând locurile de filmare – bazate în orașul Ragusa din sudul insulei și în împrejurimi și cu excepția rolurilor principale – Montalbano, Augello, Fazio și Livia Burlando, partenera lui Montalbano –ceilalți actori sunt sicilieni, evident cu excepția celor care joacă roluri de imigranți.

Desigur că în filme nu lipsește Mafia, reprezentată de clanurile rivale (fictive) Sinagra și Cuffaro, dar mobilul omorurilor este de cele mai multe ori legat de dragoste și bani, în centrul narațiunii fiind familia siciliană.

Serialul reproduce cu fidelitate poveștile extraordinare ale lui Camilleri, în care practic personajul principal este Sicilia însăși, cu modul ei de viață pitoresc, cu oamenii săi uneori ciudați, dar întotdeauna pasionați și cu peisajele sale absolut uluitoare.

Roluri extraordinare

Actorii fac niște roluri extraordinare – Montalbano, comisarul onest care se confruntă cu dileme morale, care uneori îl fac să încalce legea pentru binele suprem, Augello, adjunctul prea puțin perspicace, cu ochii tot timpul după femei, Fazio, subalternul fidel și tenace, Catarella, agentul încet la minte și iute la vorbă, uneori într-un dialect incomprehensibil, dar inimos, al cărui personaj a ajuns faimos cu mult în afara Italiei, Pasquano, cel coleric, exasperat de insistența lui Montalbano de a afla detalii cu privire la cadavre înainte de autopsie.

Marcello Perracchio (stânga) și Luca Zingaretti
Marcello Perracchio - doctorul Paquano (stânga) și Luca Zingaretti - Montalbano, se hârjonesc în fiecare episod
Sursa imaginii: 

Dar sarea și piperul filmelor îl dau adeseori personajele secundare, care de fapt exemplifică tipologia sicilienilor într-un mod cu totul diferit față de filmele în care Mafia este omniprezentă.

Adeseori, atmosfera creată în film este mai importantă decât acțiunea, iar muzica lui Franco Piersanti este perfectă pentru a contribui la această atmosferă.

Completează această atmosferă și scenele culinare – Montalbano este un pofticios, care tot timpul are acasă bucate siciliene gătite de menajera sa Adelina și care aproape în fiecare episod ia masa la câte un restaurant din Vigata sau din împrejurimi.

Reclamă făcută Siciliei

Cele 36 de episoade difuzate în aproape 22 de ani în peste 60 de țări din întreaga lume nu au rămas fără efect asupra Siciliei – regiunea Ragusa, care la sfârșitul secolului trecut era practic izolată și adormită – a devenit azi o atracție turistică.

Montalbano la Ragusa
Orașul Ragusa din sudul Siciliei a devenit faimos datorită lui Montalbano
Sursa imaginii: 

Arhitectura barocă din oraș, munții din împrejurime, plajele au atras un număr mare de turiști – o creștere cu 40% în numai câțiva ani.

În 2013 aeroportul Comiso a fost deschis traficului internațional, sunt organizate excursii Montalbano în locurile de filmare, iar Casa Montalbano de la Punta Secca (Marinella în film) de pe malul mării poate fi închiriată de turiști.

Succesul serialului se explică și prin relațiile de prietenie care s-au creat de-a lungul anilor între protagoniști și deși trecerea timpului a dus la dispariția unora (pe lângă Camilleri și Sironi, Perrachio/Pasquano a murit în 2017), nu se întrevede un punct final.

Controverse politice

Zingaretti (59 de ani, fratele lui Nicola Zingaretti, președintele regiunii Lazio care cuprinde capitala Roma și este secretarul Partidului Democrat, de centru stânga, aflat la guvernare) declara într-un interviu din 2013 că nu vede niciun motiv să se retragă, netemându-se că identificarea cu Montalbano îi va limita cariera de actor.

Nicola și Luca Zingaretti
Politicianul Nicola Zingaretti (stânga) e fratele actorului Luca Zingaretti
Sursa imaginii: 

 

Serialul este extrem de popular în Italia (un episod din februarie 2018 a fost privit de 11,4 milioan de de telespectatori, 45% din audiența TV) și uneori creează controverse politice ca într-un episod  din 2019 când Montalbano a luat o atitudine pro-imigrație, stârnind o dispută în public între partizani și adversari. Atunci însă, chiar liderul Ligii, Matteo Salvini, la acea dată vice-premier, a declarat că îi place foarte mult Montalbano.

Între 2012 – 2015 au fost difuzate șapte episoade din Il Giovanne Montalbano (Tânărul Montalbano) cu Michele Riordano în rolul comisarului debutant.

În peisajul serialelor polițiste, Montalbano ocupă un loc unic. Spre deosebire de filmele scandinave (Wallander, The Bridge, Follow the money) – așa numitul Scandi Noir, franceze (Engrenages) sau chiar engleze (foarte numeroase) – Montalbano combină seriozitatea și gravitatea cu comedia și astfel se poate explica succesul său universal.

Casa Montalbano
Situată pe malul mării la Punta Secca, Casa Montalbano devenit un punct de atracție turistică
Sursa imaginii: