Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regele Mihai va avea o statuie la Sinaia

statuie regele mihai.jpg

Sursa imaginii: 
facebook

Ministerul Culturii anunță că va finanța realizarea statuii din bronz în acest an, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, și va începe restaurarea Palatului Peleș.

Conform unui comunicat, ministrul Bogdan Gheorghiu s-a întâlnit miercuri, la Palatul Elisabeta, cu Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei:

În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleș, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare”.

Tot miercuri au fost vizionate machetele statuii Suveranului Regelui Mihai I din cadrul concursului internațional de proiecte organizat cu ocazia a 100 de ani de la naștere, finanțat și susținut de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Concursul l-a câștigat artistul Bogdan Ioan. Ministerul Culturii va demara procedura de achiziție a lucrării acestuia, iar în cazul în care negocierea achiziției nu se soluționează favorabil, Ministerul Culturii va continua procedura cu câștigătorii locurilor II și III.

Monumentul va fi amplasat în Sinaia, pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Școlii „George Enescu” din oraș:

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea regelui Mihai I trebuie marcată cum se cuvine la Sinaia, inima și centrul regalității în țara noastră. Statuia care va fi realizată cu ajutorul și participarea Ministerului Culturii este un gest de prețuire față de ultimul rege al României. Patrimoniul regal este impresionant, un motiv de mândrie pentru noi toți și trebuie valorificat corespunzător. Cultura reprezintă deja, la Sinaia, motorul pentru dezvoltarea locală și este de datoria noastră să ne implicăm activ pentru păstrarea, în bune condiții, a obiectivelor culturale sau pentru crearea altora noi”, a declarat ministrul Culturii.

Amintim, concursul a fost prevăzut în Protocolul de colaborare în vederea realizării și amplasării statuii Regelui Mihai I al României în orașul Sinaia, stabilit pentru perioada 2020 – 2024, semnat de către ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, reprezentantul orașului Sinaia, primarul Vlad Oprea, și președintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, Augustin Ioan, la 22 septembrie 2020.

Conform acestuia, Ministerul Culturii se obligă să sprijine Asociația în vederea realizării documentațiilor necesare organizării concursului internațional de proiecte, precum și cele necesare Primăriei pentru obținerea Certificatului de urbanism și a avizelor necesare pentru emiterea Autorizației de construire, în vederea amplasării Statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României:

De asemenea, Ministerul Culturii finanțează lucrările necesare realizării statuii din bronz și asigură transportul și amplasarea acesteia pe soclul realizat de Primăria Sinaia. Mai mult, se asigură că Primăria va avea toate actele necesare pentru obținerea Certificatului de urbanism și avizele necesare pentru emiterea Autorizației de construire, în vederea amplasării Statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României”, se mai arată în comunicatul semnat de Bogdan Gheorghiu.