Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel: Mii de artefacte recuperate de poliție de la jefuitorii de antichități

israel.jpg

Amir Ganor, directorul Unităţii de prevenire a furturilor din cadrul Autorităţii de antichităţi israeliene prezintă unul din obiectele recuperate
Sursa imaginii: 
haaretz.com

După mai multe luni de anchetă, o acţiune sincronizată condusă de Poliţie şi Autoritatea pentru antichităţi şi de administraţie fiscală israeliană, au fost recuperate mii de artefacte din cele mai diverse, provenite nu doar din bazinul mediteranean – Grecia antică, Italia, Africa, Levant - dar şi din America de Sud, potrivit news.ro care citează ziarul israelian Haaretz. 

Este vorba de fragmente de statuete, kylix grecesc (vase pentru vin), obiecte romane din teracotă, ceramică pictată, capete ornamentale, pietre preţioase încrustate în bijuterii, busturi fin cizelate, bani vechi şi chiar şi o coloană.

Această captură, minuţios pregătită, a avut loc la începutul acestei săptămâni, în regiunea Tel Aviv, iar polițiștii au avut nevoie de un camion ca să transporte toate obiectele.

Valoarea estimată a acestui ansamblu de piese confiscate depăşeşte 10 milioane de sicli (în jur de 2,55 de milioane de euro).

"Am fost uimiţi să descoperim în depozitele şi casele suspecţilor mii de obiecte care meritau a fi expuse în muzee, inclusiv unele rare care datează din primul mileniu înainte de Hristos, până în secolul al XI-lea după Hristos", a declarat Amir Ganor, directorul Unităţii de prevenire a furturilor din cadrul Autorităţii de antichităţi israeliene.

Este vorba despre una dintre cele mai importante operaţiuni de acest tip de până acum în Israel.

În ultimii ani s-a constatat o explozie spectaculoasă a traficului ilicit de antichităţi şi de bunuri culturale de tot felul, alimentat de intensificarea săpăturilor clandestine, dezvoltarea comerţului online, dar și de instabilitatea politică și economică din Siria, Libia, Yemen, Irak și chiar din Europa.