Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul Culturii, reacție după criticile regizorului Alexander Nanau: „Afirmaţii răuvoitoare şi lipsite de temei"

colectiv.jpg

Documentarul „Colectiv”, al regizorului Alexander Nanau, este propunerea României pentru o nominalizare la Oscar

Ministerul Culturii a reacționat marți seara la declarațiile publice ale lui Alexander Nanau, regizorul filmului Colectiv. Nanau a anunțat că refuză Medalia Meritul Cultural, decorație pe care urma să o primească de la președintele Klaus Iohannis, pentru că „propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric”, iar intervenția statului „la toate nivelurile instituţionale a fost zero”. 

"Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenţie internaţională asupra culturii şi cinematografiei române, consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să accept această decoraţie, având în vedere că domeniul cinematografic şi structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică", a scris pe contul său de facebook Alexandru Nanau, regizorul filmului "Colectiv", propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2021. El acuză "instituţiile statului responsabile că din martie 2020 şi până astăzi au agravat situaţia cinematografiei, prin lipsa de acţiune şi indiferenţă". Nanau vorbeşte şi despre criza în care se află cinematografia şi consecinţele inacţiunii autorităţilor: "Cea mai optimistă perspectivă pentru un student român este aceea de a părăsi ţara, în speranţa că-şi va găsi locul într-o ţară care îşi respectă cultura şi care a implementat deja scheme de stat care să o ţină în viaţă", subliniază el.

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”, a transmis, marți, regizorul. La câteva ore după mesajul lui Alexander Nanau a venit și o reacție din partea Ministerului Culturii. 

Ministerul Culturii precizează că Medalia Ordinul Cultural se oferă în baza Legii nr.  8/2003 privind Ordinul Meritul Cultural și Medalia Meritul Cultural și că este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincție din partea statului român. În cazul din urmă se regăsește regizorul și producătorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de către președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, din 15 ianuarie 2021.

"Această propunere, realizată în baza unei analize, i-a fost, însă, comunicată domnului Alexander Nanau în cadrul întâlnirii solicitate ministrului culturii, Bogdan Gheorghiu, care a avut loc în data de 4 ianuarie. Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie - 31 aprilie 2021, la nivel internaţional", se arată în comunicatul ministerului.

De asemenea, în documentul transmis de Ministerul Culturii au fost prezentate și finanțările primite în cazul documentarului „Colectiv”.
 

"De altfel, filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului.

Susținerea statului român pentru producția „Colectiv” a mai constat în finanțarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto și Veneția (în 2019) în total de 40.000 lei și, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei. Mai mult, Consiliul de administrație al CNC a decis, prin Hotărârea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sună care include şi costurile de distribuţie.

Afirmația conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricții, în 2020, este răuvoitoare și lipsită de temei. Anul trecut, pandemia a restricționat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul Culturii a pus în prim plan această realitate și a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceștia", se mai arată în document.