Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De Ziua Culturii Naționale mai multe muzee au acces gratuit, dar sectorul cultural rămâne văduvit în continuare de pandemie

intrare_gratuita_muzeu_bucuresti.jpeg

Sursa imaginii: 
Andreea Pietroșel

De Ziua Culturii Naționale mai multe muzee și case memoriale din componența Muzeului Municipiului București din capitală își deschid porțile și pot fi vizitate gratuit. O inițiativă lăudabilă dacă ne gândim la impactul pe care îl are pandemia asupra consumului cultural din ultimul an.

Închiderea sălilor de spectacole în interior sau limitarea numărului de spectatori, fondurile infime alocate teatrelor independente și artiștilor și creșterea consumului de filme de pe platformele de streaming i-au determinat pe români să citească mai mult în anul pandemiei, dar a dus la scăderea drastictă a consumului de teatru și filme la cinema. Andreea Pietroșel a stat de vorbă cu 3 reprezentante ale sectorului cultural independent pentru a afla ce lecții au învățat din 2020 și cum poate fi salvată cultura în 2021.

Pandemia le-a redeschis românilor apetitul pentru lectură: 35% dintre ei au citit cărți în 2020. Nu au avut însă cum să se bucure de concerte în aer liber, spectacole de teatru și filme văzute în cinematografe.

Rocanotherworld Winter Edition (20-24 ianuarie)

Rocanotherworld, unul dintre puținele festivaluri care au avut loc anul trecut în pandemie are planuri mari pentru 2021. Încep chiar de luna aceasta cu o ediție cu muzică alternativă, mai exact cu filmările a 14 dintre concertele care au avut loc anul trecut la festivalul de la Iași. Publicul le va putea urmări online din confortul propriei locuințe. Cum? Aflăm de la Patricia Butucel, directoarea festivalului.

 

Codruța Vulcu, RME: E nevoie de un plan de redeschidere a sectorului cultural după pandemie

Am incheiat un an sărac în evenimente, cu un sector cultural greu încercat și cu perspective neclare încă pentru 2021. Un context în care Romanian Music Export pune punctul pe i și înfruntă fricile întregului sector cultural aducându-l la o sesiune de discuții despre viitorul spectacolelor într-un an cel putin incert. Ce am învățat din 2020 și ce metode pot fi aplicate cu succes în 2021 vom afla în ediția de pe 31 ianuarie a Romanian Music Export spune fondatoarea Codruta Vulcu.

Creative Night Talks

Cum au fost afectați de pandemie creativii din România putem afla din discuțiile organizate de Creative Night Talks. Mihalea Ion, cofondatoarea proiectului Revista Atelierul

După atâtea evenimente online, vă reamintesc și faptul că setea de cultură se poate stinge în plimbări lungi prin muzee, în special azi când cele mai multe sunt deschise gratuit.

 

 
Oamenii care fac Orașul cu Andreea Pietroșel