Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pogromul de la București – programe RFI la 80 de ani după masacru

cadvre_jilava.jpg

Cadavre de evrei la Jilava, ianuarie 1941
Colaj, din arhiva CNSAS, din pădurea Jilava unde în ianuarie 1941 au fost uciși de către legionari peste 80 de evrei
Image source: 
CNSAS

Între 21 – 23 ianuarie 1941, cu prilejul rebeliunii legionare a avut loc un pogrom la București în timpul căruia au fost uciși cel puțin 120 de evrei. RFI difuzează o serie de programe consacrate comemorării a 80 de ani de la acel tragic eveniment.

După 80 de ani, au rămas foarte puțini supraviețuitori ai Pogromului legionar, printre ei Cora Benador, care pe atunci avea 10 ani. Împreună cu tatăl ei, dramaturgul Ury Benador, cu fratele ei geamăn și cu sora ei mai mare, Cora s-a ascuns într-o pivniță, scăpând de urgia dezlănțuită de legionari împotriva evreilor din Capitală. Dar prietena ei cea mai bună și colegă de școală a suferit o cruntă lovitură.

Și atunci ea mi-a spus – tatăl meu a fost omorât în noaptea asta”, povestește Cora Benador la RFI.

Aurel Ianovici avea 14 ani în ianuarie 1941 și a asistat la un act bestial al legionarilor într-unul din cartierele evreiești ale Bucureștiului.

Un bătrânel evreu a vrut să iasă pe poarta casei incendiate de legionari. Aceștia l-au prins și l-au rupt în bucăți, efectiv așa cum ai rupe o păpușă”, își aduce aminte Aurel Ianovici.

Profesorul de neurologie Jean Askenasy avea 11 ani în ianuarie 1941 și locuia la Craiova cu familia sa. Tatăl celei care avea să fie soția sa a fost o victimă a legionarilor în Pogromul de la București.

A doua zi a fost găsit cu un glonț în cap în Pădurea Jilava”, povestește Jean Askenasy.

Un reportaj cu mărturii despre Pogromul legionar din ianuarie 1941 va fi publicat pe pagina RFI România pe 21 ianuarie, iar varianta audio va putea fi ascultată la RFI în aceeași zi de la 8:30.


Rabinul Moses Rosen la Templul Coral din București în 1969
Rabinul Moses Rosen a supraviețuit în mod miraculos în timpul Pogromului legionar din 1941

În jurul orei 2 noaptea se oprește o mașină în fața casei. Din ea au descins legionari înarmați. Portarul și servitoarele îi așteptau. Noi eram la parter.”, povestea fostul Rabin Șef al Comunităților Evreiești din România între-un interviu pe care mi l-a acordat în ianuarie 1991, publicat atunci în cotidianul România liberă.

Ei au urcat la etajul patru, au spart ușa și au început să arunce totul pe fereastră. La etajul trei era o femeie văduvă care a început să țipe. Legionarii au spart ușa și au strâns-o de gât. Noi eram ca niște condamnați la moartea care își așteaptă execuția.”, mai spune Rabinul Rosen.

Apoi i-am auzit pe legionari spunând: “Hai să mergem la parter” și atunci s-a produs un miracol. Au încercat ușa dinspre scara de serviciu și dintr-o dată s-au răzgândit și au plecat.”, rememorează Rabinul Rosen norocoasa sa supraviețuire.

Interviul integral cu Rabinul Șef Moses Rosen (1912 – 1994) va fi publicat pe pagina RFI România pe 22 ianuarie.  


Templul sefard Cahal Grande
Templul sefard Cahal Grande, distrus de legionari, era una dintre cele mai frumoase dinagogi din sud-estul Europei
Image source: 
Wikipedia

Pogromul de la București a fost parte integrantă a rebeliunii legionare împotriva regimului condus de generalul Ion Antonescu, iar antisemitismul a fost o motivație esențială a maselor legionare în ianuarie 1941, spune istoricul Marius Cazan, de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, într-un interviu la RFI.

Pe lângă cei peste 120 de evrei uciși, peste 1000 de magazine evreiești au fost vandalizate și jefuite, și zeci de sinagogi au fost devastate sau chiar distruse, cum a fost Templul Sefard, Cahal Grande.

Acest templu era cunoscut ca una dintre cele mai frumoase și spectaculoase sinagogi din sud-estul Europei și care a fost ars până la temelii. Este interesantă relatarea multor martori care spun că pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului abia după ce sinagoga a fost distrusă și exista pericolul ca focul să se extindă în împrejurimi”, explică Marius Cazan.

Interviul integral cu istoricul Marius Cazan va fi publicat pe pagina RFI România pe 22 ianuarie, iar varianta audio va putea fi ascultată în aceeași zi la RFI la ora 8:30.