
Cultură
Victor Rebengiuc – 88 de ani pe scena vieții
rebengiuc-moromete.jpg

Actor cu o memorabilă contribuţie în istoria teatrului şi cinematografiei, Victor Rebengiuc s-a născut la 10 februarie 1933 la Bucureşti.
Rebengiuc şi-a început cariera artistică încă din timpul liceului. În ultimul an de liceu a jucat în diferite spectacole de teatru ca amator, doar pentru plăcerea sa. Nici nu se gândea pe atunci că ar putea deveni actor şi încă unul de notorietate. La insistenţele directorului liceului, Victor Rebengiuc a dat examen la Institutul de Teatru. Încercareaq lui a dat roade. S-a văzut admis de o comisie formată din nume grele ale teatrului românesc, precum: Aura Buzescu, Nicolae Băltăţeani, Ion Finteşteanu, Costache Antoniu, Gheorghe Timică. Devenit student a fost repartizat în clasa profesoarelor Aura Buzescu şi Beate Fredanov.
În toată cariera sa a jucat în peste 50 de producții cinematografice în care a creat roluri de referință - Pădurea spânzuraţilor (1964 – regia Liviu Ciulei), De ce trag clopotele, Mitică? (1981 – regia Lucian Pintilie), Moromeţii (1988 – regia Stere Gulea), Balanţa (1992 – regia Lucian Pintilie).
Anul 2004, i-a adus Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, oferit la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Și tot în acelașii an a fost declarat de către criticii de film din România Cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.
Editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul şi actorul”, semnată de criticul Mihaela Michailov şi jurnalista Simona Chiţan. O carte document care cuprinde interviuri cu actorul, cu soţia sa, Mariana Mihuţ, şi fiul, Tudor Rebengiuc.
”Copilul care aleargă către mare” a formaţiei lui Tudor Chirilă, Vama, a reprezentat pentru Victor Rebengiuc prima apariție a sa într-un videoclip.
„Câinele japonez”, „Cu lapte, fără zahăr” şi „Aferim!” sunt ultimele producții în care Victor Rebengiuc își pune amprenta asupra creației cinematografice românești.