Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexander Nanau, “colectiv”: Sperăm că această poveste va ajuta alți oameni să recunoască la timp când sunt mințiți, manipulați și li se pune viața în pericol

alexander_nanau_regizor_colectiv.jpg

Alexander Nanau, regizor "colectiv"
Sursa imaginii: 
Facebook / Alexander Nanau

Documentarul “colectiv”marchează o premieră pentru filmele românești nominalizate la Oscar. Filmul se află pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Oscar 2021 la două categorii: cel mai bun lungmetraj documentar si cel mai bun lungmetraj international. La RFI regizorul Alexander Nanau spune că “numărul avertizorilor de integritate care se îndreaptă către presă a explodat după ce a ieșit filmul”.

“Cel mai important este că această poveste ajunge atât de departe și este văzută de atât de multă lume” spune Alexander Nanau al cărui documentar lansat în urmă cu un an a rulat în cinematografele din România doar două săptămâni din cauza pandemiei.

Descris de regizor ca o “poveste despre cum un stat, prin minciună și manipulare își acoperă incompetența și mai ales incompetenții și calcă viața oamenilor în picioare”, documentarul a umplut sălile de cinema în România și are în palmares premii importante obținute la festivalurile internaționale la care a fost prezentat. A fost desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Zurich, a primit Premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF.

Colectiv – triggerul care a dat curaj avertizorilor de integritate

Documentarul “colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Un film care a bătut recordurile de vizionare pe platforma HBO România în fața oricărei producții de Hollywood și a declanșat o schimbare în societate creionând profilul whistleblowerului român care, spune Alexander Nanau, are gen feminin.

“Din câte știu de la jurnaliști numărul avertizorilor de integritate care se îndreaptă către presă a explodat după ce a ieșit filmul. În societatea românească femeile sunt cu siguranță mult mai curajoase, le pasă mai mult și sunt mult mai responsabile, iar faptul că vedem atât de clar prin ce s-a întâmplat în 2016, că a fost de ajuns un om ca doamna doctor Roiu să aibă curajul să fie marginalizat, dar să spună adevărul. Este și acum marginalizată în spital. Sistemul o face o trădătoare, dar dacă stăm să ne gândim, a fost îndeajuns ca un singur om să aibă curaj și sute sau dacă nu mii de vieți au fost salvate și influențate”, remarcă Alexander Nanau.

La 6 ani după Colectiv societatea s-a schimbat, politicul românesc încă minte

Societatea s-a schimbat cu siguranță, observă regizorul Alexander Nanau la 5 ani după ce a început filmările pentru documentarul observațional.  

Ce nu s-a schimbat și încă trăiește cu acest menanism de a inventa o realitate paralelă, a minți și a se preface este politicul românesc. Vedem că oamenii își doresc o schimbare. Au început să aleagă oameni în poziție de administrație care aduc schimbare. Societatea Civilă construiește spitalele, nu statul. Avem exemplul celor de la Dăruiește Viața care au construit un spital din donații private ale cetățenilor pentru că taxele au fost furate în loc să facă spitale. Societatea Civilă la Piatra Neamț tocmai construiește un spital modul Covid-19. Asta ne arată că societatea românească este o societate modernă care știe ce vrea și știe care îi sunt valorile. Din păcate mai avem mult de lucru să schimbăm și administrația și să scoatem acești incompetenți numiți politic în toate instituțiile statului care ne aparțin nouă”, subliniază Alexander Nanau.

Deși are încredere în actuala guvernare, regizorul nu poate să nu observă că “ceea ce vedem acum este încă un sistem care se zvârcolește să se transforme și de fapt mult prea mulți incompetenți sunt în poziții cheie de decizie în  instituțiile statului, impuși de către partide.”

Ministerul Culturii nu a contribuit cu absolut nimic la campania de promovare a documentarului „colectiv”

La mai bine de o lună după disputa cu Ministerul Culturii, situația nu este rezolvată. Alexander Nanau a refuzat propunerea Ministerului de a fi decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Ordinului Cultural motivând alegerea sa prin faptul că este nemulțumit de modul în care Ministerul Culturii a gestionat situația sectorului cinematografic în timpul pandemiei. Acuzațiile au înfuriat instituția ai cărei reprezentanți au remis un comunicat în care au precizat că documentarul „colectiv” al regizorului Alexander Nanau a fost finanţat cu peste 1,5 milioane de lei din Fondul Cinematografic apreciind drept „răuvoitoare şi lipsită de temei”, afirmaţia lui Nanau.

Datele nu sunt însă corecte susține regizorul care reclamă reacția Ministerului Culturii drept “o furtună de minciună și manipulare”. Alexander Nanau susține că Ministerul Culturii a încercat să adune niște sume și să pară că le-ar fi acordat pe timpul pandemiei.

“Ministerul în acel moment a enumerat cu rea intenție, fără să spună că aceste finanțări primite de către filmul "colectiv" au fost obținute în 2016, într-un concurs public în care au fost și alte peste 30 de filme care au primit ajutoare mai mici și chiar și mult mai mari. Până la urmă aceste finanțări sunt niște credite pe care noi tocmai le plătim înapoi acum în pandemie”, mai spune regizorul care subliniază că nu există în prezent nicio colaborare cu Ministerul Culturii care, susține Nanau, “nu a contribuit cu absolut nimic la campania de promovare internațională a filmului.”

Mai mult, reprezentanții ministerului ar fi recunoscut că au transmis date eronate și și-ar fi asumat să rectifice public informațiile legate de finanțarea documentarului “colectiv”.

“Am avut ulterior o întâlnire cu avocații, cu CNC-ul și cu Ministerul Culturii. Au admis că s-a mințit și manipulat grav în acel comunicat și am condiționat foarte clar orice colaborare cu Ministerul Culturii de scuzele publice pe care le datorează pentru că au adus un prejudiciu atât filmului “Colectiv”, cât și mie, cât și companiei mele. S-a promis că se va rectifica în public și se va admite această manipulare. Acest lucru nu s-a întâmplat, în consecință nu există nicio colaborare cu Ministerul Culturii” specifică Alexander Nanau la RFI.

Documentarul "colectiv" este disponibil online pe platforma HBO România.

 
Alexander Nanau, “colectiv”: Numărul whistleblower-ilor care se îndreaptă către presă a explodat după ce a ieșit documentarul