Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un volum inedit de Marcel Proust va vedea pentru prima oară lumina tiparului luna viitoare

marcel_proust.png

Scriitorul francez Marcel Proust (1871-1922)
Sursa imaginii: 
© Bernard Annebicque/Sygma/ via Getty Images via rfi.fr

Editura franceză Gallimard a anunţat că va publica, pe 18 martie, un volum aparţinând autorului francez Marcel Proust, care nu a mai văzut lumina tiparului până în prezent.

Intitulat ''Les Soixante-quinze feuillets'' (''Şaptezeci şi cinci de pagini''), volumul conţine versiuni de lucru ale unor episoade dezvoltate în capodopera ''A la recherche du temps perdu''(''În căutarea timpului pierdut'') şi oferă acces la ''codul primordial al operelor lui Proust''.

Lucrarea conţine texte scrise în 1908, aproximativ în perioada în care Proust începuse să lucreze la volumul ''În căutarea timpului pierdut'', creaţie publicată între anii 1913 şi 1927. Textele au aparţinut unei colecţii de documente deţinute de editorul Bernard de Fallois, care a decedat în 2018.

Mult timp s-a crezut că textele din ''Les Soixante-quinze feuillets'' sunt pierdute. Ele au fost căutate de savanţii francezi timp de decenii, unii dintre aceştia ajungând la concluzia că textele nici nu există, comentează The Guardian.

Săptămâna aceasta însă, editura Gallimard a dezvăluit că documentele au fost descoperite în arhivele De Fallois, pe care editorul le-a lăsat moştenire Bibliotecii Naţionale din Franţa după moartea sa.

Printre documente se aflau două texte nepublicate, oferite lui De Fallois de nepoata lui Proust, Suzy Mante-Proust, în 1949. Primul dintre acestea, tradus în engleză cu titlul ''The Mysterious Correspondent'', a fost publicat în 2019.

Într-un comunicat pe pagina sa de internet, Gallimard a descris ''Les Soixante-quinze feuillets'' ca ''Sfântul Graal proustian'', etichetând redescoperirea textelor drept o ''lovitură de trăsnet''.

Fără să ofere prea multe detalii, editorul a precizat că volumul va fi ''o piesă-cheie din puzzle'' şi va pune într-o lumină nouă capodopera în şapte volume a lui Proust întrucât conţine personaje şi scene similare.