Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mausoleul împăratului Augustus restaurat și redeschis pentru public

mausoleu.jpg

Mausoleul împăratului Augustus din Roma
Sursa imaginii: 
Facebook / Services Archaeology and Heritage Association

Mausoleul împăratului roman Augustus, ''o bijuterie a patrimoniului istoric al umanităţii'' după cum l-a numit primarul Romei, Virginia Raggi, a fost redeschis pentru vizitatori după ample lucrări de restaurare, care au început în 2007 și care vor continua și după inaugurare, transmite agenția germană de presă DPA citată de Agerpres.

Ansamblul, care conţine un mormânt circular de mari dimensiuni, a fost lăsat în paragină zeci de ani înainte ca lucrările de restaurare să debuteze în urmă cu 14 ani.

Monumentul poate fi vizitat gratuit până pe 21 aprilie, ziua când Roma celebrează aniversarea fondării sale. Potrivit tradiţiei, istoria Oraşului Etern a început în 753 î.Hr.

Municipalitatea a precizat că, deşi toate locurile disponibile pentru vizitare au fost deja rezervate, vizitatorii pot face rezervări online pentru date ulterioare. Rezidenţii Romei pot vizita monumentul gratuit, dar cei care vin din alte localităţi vor fi nevoiţi să achite un tarif de acces.

Augustus, care a trait între anii 63 î.Hr. si 14 d.Hr., este creditat cu instaurarea păcii şi stabilităţii în Imperiul Roman după asasinarea unchiului sau, Iulius Cezar.

După moartea lui Cezar, Augustus i-a înfrânt pe adversarii unchiului său, Marc Antoniu şi Cleopatra, în anul 31 î. Hr., preluând puterea şi trasând destinul Romei ca imperiu.

Mausoleul său, o structură circulară de 87 de metri lăţime şi 45 de metri înălţime, a supravieţuit de-a lungul secolelor, primind diferite utilizări, cum ar fi grădină sau teatru.

La începutul secolului al XX-lea, o sală de concerte a fost construită deasupra sa, însă dictatorul fascist Benito Mussolini, care se considera un împărat al vremii sale, a distrus-o în anii 1930 în cadrul proiectelor de excavare a ruinelor Romei antice.

După Al Doilea Război Mondial, situl a căzut treptat în paragină şi a fost dat deseori drept exemplu pentru inabilitatea Italiei de a avea grijă corespunzător de monumentele sale. Jurnalistul Antonio Cederna, militant pentru conservarea patrimoniului, a supranumit monumentul ''dintele cariat'' al Romei.

A fost restaurat datorită unor fonduri publice de 4,3 milioane de euro şi a unei donaţii din partea TIM, o firmă italiană din domeniul telecomunicaţiilor.

Una dintre atracţiile reamenajării monumentului este o nouă pasarelă în aer liber situată pe acoperiş, care oferă o privelişte spectaculoasă şi panoramică a monumentului şi a împrejurimilor sale.

Municipalitatea intenţionează să transforme în zonă pietonală piaţa din jurul mausoleului. Lucrările sunt preconizate să se încheie până la finalul lui 2023.