Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un tablou pictat de Winston Churchill vândut cu peste 8 milioane de euro la Christie's

tablou_churchill.png

”Turnul moscheei Koutubia”, ulei pe pânză realizat de Winston Churchill în 1943, la casa de licitații Christie's, Londra, 17 februarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

”Turnul moscheei Koutubia” din Marrakech, tablou pictat în 1943 de premierul britanic Winston Churchill în timpul unei vizite oficiale pe care o efectua în Maroc, a fost vândut luni cu 7 milioane de lire sterline (cca 8,1 milioane de euro) la Casa de licitații Christie's, transmite AFP. Prețul a depășit cu mult estimările inițiale, care ajungeau la maximum 2,8 milioane de euro.

Uleiul pe pânză a fost pus în vânzare de actrița americană Angelina Jolie și este considerat drept ”cel mai important tablou realizat de Churchill”, după cum precizează istoricul de artă Barry Phipps în catalogul licitației.

Premierul britanic a dăruit acest tablou președintelui american Franklin Delano Roosevelt. În anii 1950 tabloul a fost vândut de unul din fiii președintelui american, ulterior și-a schimbat de mai multe ori proprietarii, ajungând în cele din urmă, în 2011, în colecția celebrului cuplu de actori Angelina Jolie – Brad Pitt.

La aceeași licitație au fost vândute alte două tablouri semnate Winston Churchill: un alt peisaj din Marrakesch, vândut cu 1,55 milioane de lire sterline și o vedere a catedralei Sfântul Paul din Londra, vândută cu 800 000 de lire sterline.

Winston Churchill și-a descoperit destul de târziu talentul pentru pictură, în jurul vârstei de 40 de ani. A fost fascinat de lumina naturală cu totul specială de la Marakesh, cu nuanțele sale de ocru, în timpul unei vizite pe care a făcut-o aici în anii 1930. A revenit în orașul aflat pe atunci sub protectorat francez de 6 ori în 23 de ani.