Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cărțile împrumutate de la biblioteca din Galați vor putea fi restituite și noaptea

carti.jpg

Cărțile împrumutate de la biblioteca din Galați vor putea fi restituite și noaptea.
Cărțile împrumutate de la biblioteca din Galați vor putea fi restituite și noaptea
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Cea mai mare bibliotecă din Galați,  Biblioteca V.A Urechia, se automatizează. Cu ajutorul acestuia, cărțile vor fi împrumutate și returnate fără ajutorul bibliotecarilor, chiar și pe parcursul nopții. Anunțul a venit, pe Facebook, de la președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. El anunță în acest sens o investiție de 1,2 milioane lei.

Biblioteca V.A Urechia din Galați este cea mai mare din județ. Are peste 900.000 de cărți.

Sistemul automatizat, prin care cărțile vor fi împrumutate și returnate fără ajutorul bibliotecarilor, chiar și pe parcursul nopții, este implementat pe etape, iar primele părți ale acestuia vor funcționa în a doua jumătate a anului.

„Odată cu implementarea acestor tehnologii, cititorii vor putea să împrumute cărți sau să le returneze fără a mai interacționa cu bibliotecarii. Mai mult, cu noul sistem restituirea cărților se va putea face la orice oră din zi și din noapte. În plus, munca repetitivă va fi preluată de tehnologie, va scădea foarte mult timpul de procesare a activităților de împrumut, restituire sau inventariere a cărților, va crește gradul de securitate a documentelor, se vor identifica repede documentele amplasate greșit la raft, iar întreaga activitate a bibliotecii va fi eficientizată la maximum”, a explicat, pe Facebook, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Concret, tehnologia modernă la care face referire președintele CJ cuprinde echipamente fixe și mobile de citire și scriere, sisteme de transmitere rapidă a datelor, terminale mobile pentru identificarea rapidă a cărților, poartă de acces și sistem automat de împrumut sau de returnare a publicațiilor. În prezent bibliotecarii lucrează la noul sistem de etichetare a cărților, anunță MEDIAFAX.

Investiția în valoare de 1,2 milioane lei este făcută de autoritățile județene. Mai bine de jumătate din sumă înseamnă costuri cu noile etichete pentru documente și permise pentru cititori.