Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră pentru piața românească de artă. Cea mai mare operă a lui Adrian Ghenie, scoasă la licitație

energie.jpg

Energie - Adrian Ghenie, în Expoziția Licitației de Primăvară la Palatul Cesianu-Racoviță Foto: Artmark

Premieră pentru piața românească de artă: o operă de mari dimensiuni, semnată de artistul contemporan Adrian Ghenie, va fi scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 100.000 de euro. 

 

Mărimea operei face ca ,,Energia” să reprezinte cea mai valoroasă lucrare din cele aproximativ 200 de capodopere din „Licitația de Primăvară” care va avea loc marți, 23 martie. Cel mai bine cotată și, totodată, cea mai mare operă semnată de Ghenie care a fost scoasă la vânzare până în prezent în România, are 2 metri și imagineză o lume astrală, care se naște din propria ei energie, transmite Mediafax. 


Energie - Adrian Ghenie
Foto: Artmark

O lucrare cu aceeași tematică, însă având dimensiunea la jumătate, a fost adjudecată în cadrul ultimei „Licitații de Artă Postmodernă și Contemporană” din luna februarie pentru 110.000 de euro.

În licitație, Ghenie mai este prezent și cu un portret al poetului portughez ,,Fernando Pessoa”, care are un preț de pornire de 1.000 de euro. Opera este una dintre cele 7 lucrări ce ilustrează seria ,,Nevermore”, dedicată poemului "The Raven", scris de Edgar Allan Poe. Seria este alcătuită din 4 portrete (Edgar Allan Poe, Stéphane Mallarmé, Charles Baudelaire și Fernando Pessoa – opera de față) și 3 compoziții (The Raven, Nevermore și Lenore), toate având la bază colaje realizate anterior de Ghenie.

Cele două opere semnate Adrian Ghenie, alături de cele aproximativ 200 de opere semnate de mari maeștri ai artei românești, pot fi văzute la Palatul Cesianu-Racoviță până marți, 23 martie, iar ulterior pot fi licitate pe platforma Artmark Live.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare. În anul 2001 a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.