Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea lui Joseph, fratele mai mare al lui Napoleon Bonaparte

joseph_bonaparte.jpg

Joseph Bonaparte, portret de François Kinson, cca 1811, Bowes Museum
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

La aproape două sute de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte, Point Breeze, fosta proprietate americană a fratelui său mai mare, Joseph, urmează să devină parte a Parcului național al statului New Jersey. Proprietatea va găzdui, probabil din această toamnă, un muzeu dedicat fratelui mai mare al împăratului francez, vieții și relației sale cu Napoleon.

Domeniul de cca 80 de hectare, a fost achiziționat de către City of Bordentown și organizația non-profit D&R Greenway Land Trust pentru 4,6 milioane de dolari (4 milioane de euro).

"E o adevărată oportunitate de a ne aminti istoria și, în același timp, de a face acest loc foarte potrivit pentru oamenii care doresc să vină  să se plimbe, să afle despre domeniu și, eventual, chiar să grădinărească pe proprietate", spune pentru New York Times Linda Mead, președinta  organizației D&R Greenway.

 

 

Rege în Napoli, Sicilia și Spania

Joseph s-a născut în 1768 și a devenit avocat. În acest rol, dar și ca politician și diplomat, a slujit în Cinq-Cents - Camera deputaților după Revoluția franceză - și ca ambasador al Franței la Roma. La 30 septembrie 1800, în calitate de Ministru plenipotențiar, el a semnat la Morfontaine un tratat de prietenie și comerț între Franța și Statele Unite.

La 30 martie 1806, Napoleon a emis un decret prin care l-a proclamat pe Joseph Bonaparte rege al regiunii Napoli și al Siciliei. Joseph a condus Napoli timp de doi ani, după care a fost înlocuit de soțul surorii sale, Joachim Murat. Joseph a fost numit apoi rege al Spaniei în august 1808, la scurt timp după invazia franceză. 

După înfrângerea lui Napoleon la bătălia de la Waterloo din 1815, forțele britanice l-au condamnat pe fostul împărat să-și trăiască restul zilelor - majoritatea petrecute într-o stare de sănătate precară - pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud.

Legătura cu SUA

Totuși,  situația lui Joseph era mai bună decât  cea a fratelui său mai mic. În perioada 1817–1832, Bonaparte a trăit în principal în Statele Unite (unde a vândut bijuteriile pe care le luase din Spania).

În 1832, Bonaparte s-a mutat la Londra, revenind la moșia sa din Statele Unite doar intermitent. În 1844, a murit la Florența, Italia. Corpul lui a fost returnat Franței fiind depus în complexul Les Invalides din Paris.

Relația timpurie dintre Napoleon și SUA este adesea trecută cu vederea. Prietenia dintre Franța și SUA s-a încheiat cu așa numitul ”Cvasi-Război”, un război maritim nedeclarat, purtat între 1798 și 1800, majoritatea luptelor având loc în Caraibe și în largul coastei atlantice a Statelor Unite.

Cu toate acestea, pierderea bogatei colonii din Haiti și a Louisianei, inutilă din punct de vedere strategic, precum și animozitatea SUA față de britanici, l-au împins pe Napoleon să restabilească relațiile franco-americane.

Napoleon spera, de asemenea, să manipuleze guvernul SUA pentru a-l favoriza într-un conflict cu Anglia, împingând SUA, în cele din urmă, în război cu aceasta. Pe scurt, SUA a fost doar o altă piesă utilă în jocul de șah al lui Napoleon pentru cucerirea Europei.

 

Traducere de Magda Savițchi, după rfi.fr

Editor: Șerban Georgescu