Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bicornul lui Napoleon pierdut la Waterloo

palarie.png

Sursa imaginii: 
France24

O pălărie militară despre care se crede că a fost purtată de Napoleon Bonaparte în fatidica bătălie de la Waterloo a fost vândută cu 350.000 de euro (406.000 de dolari), în cadrul unei licitații organizate în urmă cu trei ani.

Prețul final a depășit cu mult estimările inițiale care oscilau între 30.000 și 40.000 de euro, evidențiind fascinația publicului pentru toate lucrurile asociate împăratului. Identitatea cumpărătorului a rămas nedezvăluită.

Napoleon purta mai degrabă distinctele pălării „bicorn”, decât cele cu colțurile în față și în spate, astfel încât putea fi ușor reperat pe câmpul de luptă.

Istoricii cred că această pălărie a căzut de pe capul lui Napoleon la bătălia de la Waterloo din 1815. Se spune că un căpitan olandez a revendicat-o ca trofeu de război, transmințând-o din generație în generație. Apoi a fost vândută unui colecționar francez la sfârșitul secolului al XX-lea.

„Este o pălărie destul de simplă, din fetru, ca toate pălăriile lui Napoleon. Putem vedea urmele timpului și ale uzului. Are câteva trăsături caracteristice, precum banda interioară care este întotdeauna îndepărtată  întrucât Napoleon nu o putea suporta. Pălăria are mici defecte: prezintă rupturi ", spunea pentru FRANCE 24 Etienne de Baecque, coordonatorul licitației din 2018.

Cu toate acestea, în ciuda detaliilor care sugerează că pălăria este una dintre cele 120 pe care le-a purtat „Micul Corsican” în cei 15 ani de guvernare, nu există nicio dovadă concludentă că i-a aparținut.

„După cum se întâmplă mereu cu vestigiile istorice, există un element de fascinație și de îndoială”, a spus De Baecque.

Majoritatea pălăriilor au fost realizate de pălărierul francez Poupard, din blană de castor neagră acoperită cu pâslă.

„Există un fel de nebunie cu suvenirurile istorice, în special cu cele de la Napoleon”, spune De Baecque,

În noiembrie 2017, o frunză fragilă de lauri de aur din coroana făcută pentru încoronarea lui Napoleon în 1804, cântărind doar 10 grame, a fost vândută cu 625.000 de euro.

 

Traducere de Magda Savițchi după France24