Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manuscrisul în care Napoleon descrie bătălia de la Austerlitz

manuscris.png

Sursa imaginii: 
France24

Manuscrisul lui Napoleon Bonaparte în care împăratul descrie victoria de la Austerlitz, dictat în timpul exilului său pe insula Sfânta Elena, a fost vândut în cadrul unei licitații organizate la Paris la începutul acestui an pentru un milion de euro (1,2 milioane de dolari).

Lucrarea relatează cu lux de amănunte „bătălia celor trei împărați” din 1805, considerată cea mai mare victorie militară a lui Napoleon. Aceasta expune pregătirile pentru luptă, lupta în sine și este completată de un plan de luptă scris pe hârtie de calc de către loialul său ajutor, generalul Henri-Gatien Bertrand.

Manuscrisul de 74 de pagini, dictat lui Bertrand, conține mai multe corecții și adnotări ale împăratului exilat.

Napoleon nu scrie despre el la persoana întâi, ci la persoana a treia. Relatarea începe cu  „împăratul spune”.

Proprietarul galeriei Jean-Emmanuel Raux, un colecționar de suveniruri imperiale franceze, a găsit manuscrisul într-o serie de documente aparținând moștenitorilor lui Bertrand.

„Este cel mai extraordinar document despre istoria Franței pe care l-ai putea găsi într-o colecție privată”, a declarat el pentru AFP.

Fiica sa Alizee, care a studiat în detaliu manuscrisul, a spus că este o „relatare înflorită a bătăliei”.

În decurs de aproximativ nouă ore, la 2 decembrie 1805, aproximativ 75.000 de soldați ai așa-numitei „Grande Armée” ai lui Napoleon au învins forțele ruso-austrice, mult mai numeroase, la Austerlitz, pe atunci parte din imperiul austriac.

Bătălia a pus capăt coaliției dintre Francois I al Austriei și țarul Alexandru I al Rusiei, finanțată de Anglia. Bătălia este studiată în școlile militare franceze până în prezent.

Napoleon detaliază toate tacticile pe care le-a desfășurat pentru a-și înșela inamicul să creadă că forțele franceze erau slabe - incluzând retrageri și negocieri anterioare, deși el alesese deja locul confruntării.  

Povestirea sa ușor exagerată relatează despre eroismul francezilor, de la soldat la ofițer, și susține că chiar și soldații răniți îl aclamau pe împărat.

„Voi pierde un număr mare de oameni curajoși”, a spus el în ajunul bătăliei. „Mă simt prost că ei se simt cu adevărat copiii mei și, într-adevăr, îmi reproșez uneori acest sentiment, o  slăbiciune în acest război”.

Manuscrisul a fost expus la galeria din Paris Arts et Autographes, precum și online pentru potențiali cumpărători străini.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul AFP preluat de France24